Det gikk aldri bra for The Nighthawk Diners avdeling i Bygdøy allé.
Restauranten skulle stå klar til sommeren 2017. Sommeren ble helt fantastisk. Strålende sol og yrende byliv. Men åpningen ble seks måneder forsinket og gikk glipp av uteserveringen.
– Det var mye som skjedde samtidig. Hele prosjektet ble oppoverbakke, sier Jan Vardøen, som for øyeblikket er høyt oppe i de franske fjellene.
Lenge før kjedebutikkene og hurtigmatkjedene oppdaget bydelen i Oslo, bygget Vardøen – tidligere trebåtbygger – nærmest egenhendig bar for bar nedover trikkegaten Thorvald Meyers gate på Grünerløkka sammen med et knippe kompanjonger.
Blant annet etablerte han den amerikanskinspirerte The Nighthawk Diner. I 2017 åpnet Nighthawk den nye avdelingen i Bygdøy allé. Tirsdag ble den begjært konkurs.
– Det er kjempekjipt. Jeg har aldri opplevd noe sånt før, sier Vardøen, som sier han har vært en sovende partner i ti år, og ikke hatt noe med driften å gjøre.
Ble først klar over situasjonen i desember
Vardøen eier 18 prosent av Nighthawk Diner, hvor man får servert USA-retter som saftige burgere, svære french fries, sandwicher, milkshaker, egg, pølser og bacon i en klassisk «American diner».
Begge avdelingene har vært under økonomisk press. På restauranter på Grünerløkka har egenkapitalen flere ganger gått tapt. I Bygdøy allé gikk selskapet med underskudd og skylder nå sine kreditorer 418.000 kroner, ifølge Bisnode.
Vardøen sier han ble gjort oppmerksom på den dårlige utviklingen i desember. Da brettet han opp ermene.
– Jeg har gjort alt jeg kan for å redde dette. Jeg har snakket med sikkert 50 investorer og holdt på døgnet rundt. Det er ikke en stein som ikke er snudd. Ingen er villig til å komme inn med penger, sier han.
– Hvorfor lot dere det gå konkurs i stedet for å avvikle driften?
– Det er så mye gjeld. Vi prøvde å avvikle på en god måte, men det var simpelthen for mye gjeld og vi fikk beskjed om at det ikke er lov å drive på kreditors regning. Vi som morselskap er uten tvil største kreditor. Vi har kjempemye utestående som går tapt, sier han.
Spår restaurantkorreksjon
Restauranten på Grünerløkka sto inntil nylig også i fare for å måtte lukke dørene for godt, men i siste liten fikk Vardøen napp hos en ikke navngitt investor som skjøt inn penger. Vardøen vil ikke si hvor mye investoren bidro med, men sier det ikke var enorme summer.
– Jeg regner med at den er trygg nå. Jeg tror den klarer å stå på egne ben, sier han.
De siste årene har det dukket opp stadig nye «burgerjoints» i hovedstaden som har utfordret Nighthawk Diner. Vardøen sier at han ser en overetablering i Oslo og tror det er dags for en korreksjon.
– Oslo har aldri vært mer spennende. Jeg synes det er så fint at hele byen koker så mye, men det betyr at det er mange om beinet. Jeg tenker det er flere steder som stenger og bytter konsepter, sier Vardøen, som venter å se alt fra eierskifter, fusjoner og konkurser fremover.
Full fres for Villa Paradiso
Selv er han nå i sving med å etablere flere nye restauranter.
I mai skal det åpnes to nye Villa Paradiso-restauranter: En i Grensen i Oslo på det gamle Mona Lisa-huset og en i Fredrikstad.
I 2017 solgte Vardøen og to av hans kolleger deler av livsverket Villa Paradiso for 100 millioner kroner. De sitter fortsatt på 40 prosent av aksjene. Og ifølge Vardøen går pizzarestaurantene fremdeles så det suser.
– Det går bare en vei og det er oppover. Den går som ei klokke hele tiden, sier han.
Gjennom selskapet Dilligaf Holding har han også store eierposter i cocktailbaren Bar Boca, ølbulen Grünerløkka Brygghus og baren Aku Aku. Disse stedene går enten i null eller i pluss. Ingen underskudd, ifølge Vardøen.
For øvrig står «Dilligaf» for «Does it look like I give a fuck?».
– Ha, ha, pengesluket mitt
For øyeblikket er Jan Vardøen også opptatt med sitt tapsprosjekt, Frogner kino. Kinoen ble etablert i 1926, men har siden 2004 vært leid ut av eiendomsselskapet Søylen. I 2017 kjøpte Vardøen opp den gamle kinoen for 15,4 millioner kroner.
På spørsmål om hvordan det går med renoveringen av Frogner kino ler Vardøen, og svarer:
– Ha, ha, pengesluket mitt.
– Så det kommer ikke til å gå med overskudd?
– Nei, jeg gjør ikke det.
– Hvorfor kjøpte du det da?
– Fordi jeg er en gammel romantiker. Det må overleve. Det blir Norges flotteste kino. Det blir anno 1926 helt om igjen og det blir så fint, sier Vardøen, som har planer om å åpne dørene til den nye kinoen etter påske.
Han anslår at han i hvert fall har brukt like mye penger på renoveringen som han kjøpte kinoen for.
Vardøen vil bygge alt i stilen det opprinnelige ble bygget i på 1920-tallet. Godteributikken skal være gammel og selge gammeldags godteri. På dagtid blir det barnefilmer og på kveldstid filmer for ungdommer og voksne.
– Tanker er at barn skal gå inn dit og oppleve kino for første gang som et magisk sted. Om kvelden skal vi vise klassikere, men ikke supereksklusive ting. Vi er ikke der for å være utilgjengelig kunst, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.