Fra 1. januar begynner oljeanalytiker Thina M. Sal­tvedt som seniorrådgiver i avdelingen for sustainable finance i Nordea.

Der skal hun blant annet jobbe med grønn energi og klimarisiko.

— Jeg ønsket selv å bytte jobb etter ti år som oljeanalytiker. Det er innenfor grønn energi fremtiden er, sier Saltvedt til DN.

— Betyr det at du har mistet troen på norsk sokkel?

— På lang sikt tror jeg det blir vanskelig å finne lønnsomme prosjekter i Norge. Vi får hard konkurranse fra skiferolje i USA og billigere olje i Midtøsten, svarer Saltvedt.

— Folk bare lo av meg

Saltvedt har i flere år uttalt seg positivt til fornybar energi og fulgt utviklingen svært tett.

Ikke alle har vært positive til at en oljeanalytiker bryr seg om grønn energi.

— Da jeg holdt de første foredragene om det grønne skiftet for fire år tilbake, himlet de andre analytikerne med øyne. Folk bare lo av meg, sier Saltvedt og legger til:

— Jeg fikk ikke mye støtte for det synet, men i ettertid har jeg merket meg at flere er kommet etter.

De siste fire årene har hun interessert seg mer og mer for fornybar energi.

— For to år siden ba jeg om å også få analysere grønn energi, men det ble ikke noe av den gangen. Nå har dette modnet seg internt. Det å prise klimarisiko riktig er veldig viktig for finansnæringen, sier Saltvedt.

— Tilhører fossil energi fortiden for deg?

— Det er den veien det går. Det skjer ikke over natten, men kull, olje og gass skal gradvis fases ut hvis vi skal overholde Paris-avtalen, svarer Saltvedt.

Hun tror etterspørselen etter olje vil nå en topp før 2030.

— Jeg observerer at andre kolleger hardnakket påstår at oljemarkedet ikke vil endre seg på mange år. Og nedturen bare er en ny syklus. Det er ikke sikkert jeg har rett, altså. Ingen sitter med fasiten her, sier Saltvedt.

Provosert over «rosemaling»

Saltvedt mener flere interessegrupper er med på å «rosemale» fremtiden for norsk olje og gass.

— Det som har provosert meg som oljeanalytiker, er interessegrupper som ikke tar nye trender og risikoen seriøst nok. Disse gruppene er med på å rosemale hvordan fremtiden ser ut. Det virker som om det bare er å åpne opp norsk sokkel, kjøre på og så kommer arbeidsplassene. For meg ser det ikke så rosenrødt ut. Vi er nødt til å vurdere risikoen knyttet til klimaendringer, også for olje- og gassnæringen, sier Saltvedt.

Hun ønsker ikke å navngi noen.

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass, har ingen kommentar til uttalelsen om interessegrupper.

Han nøyer seg med å ønske Saltvedt lykke til.

— Jeg ønsker henne lykke til i sin nye rolle. Hennes analyse av energimarkedet har lenge vært preget av at hun har et sterkt engasjement for fornybar energi, sier Schjøtt-Pedersen.

— Veldig fornøyd

Få av Saltvedts kolleger som DN har vært i kontakt med, ønsker å kommentere jobbyttet.

– Jeg ønsker henne lykke til med det hun nå skal gjøre, skriver DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus i en sms.

Sasja Beslik, leder for substainable finance-avdelingen i Nordea er derimot henrykt med den interne signeringen.

–Jeg er veldig fornøyd med at Thina slutter seg til oss. Vi ser frem til å utvikle våre investering- og rådgivningsvirksomheter med henne ombord, sier Beslik.(Vilkår)

Den nybygde garasjen rommer knapt bilen
Tore Johansen og de andre beboerne ble lovet større garasjer enn det som ble bygget. Nå får de knapt plass til bilen og saken har endt i retten.
01:30
Publisert: