Valget av Donald Trump som USAs president har sendt de amerikanske børsene i været. Tro på skattekutt og økte investeringer har gitt bred optimisme og sendt amerikanske aksjeindekser til rekordnivåer. Før helgen forliste imidlertid forsøket på å erstatte Barack Obamas helsereform med «Trumpcare». Det har gitt finansmarkedene en støkk.

Alle de store aksjeindeksene i USA falt sist uke, og fortsatte noe av fallet denne uken:

  • S&P 500-indeksen, som er sett på som en god indikator på hvordan det står til i den amerikanske økonomien, går mot sin verste måned siden oktober og falt med 0,10 prosent mandag. 
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 0,22 prosent. 
  • Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen steg med 0,2 prosent.

Dow Jones er nå ned 2,9 prosent fra sitt siste rekordnivå, mens S&P 500 har mistet 2,6 prosent og Nasdaq har mistet 1,6 prosent i kjølvannet av Trump-skepsisen.

Markedet stiller spørsmål

– Trump fikk ikke gjennom sitt forslag til helsereform gjennom Kongressen. Som en konsekvens stiller markedet spørsmål ved om Trump kan møte mer motstand ved å få gjennom de lovte skattekuttene og infrastrukturinvesteringene, konkluderer Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mandag.

DN Investor:

Følg utviklingen i markedet

I tillegg til fallet fra rekordnivåer på Wall Street har redusert tro på Trump gitt store markedsbevegelser:

  • Amerikanske investorer mener i stadig større grad aksjer er overvurdert. I en undersøkelse fra Bank Of America Merrill Lynch forrige uke svarte en av tre investorer at amerikanske aksjer er overvurdert, den høyeste andelen på 17 år.
  • Dollaren har svekket seg til det billigste på fire måneder, som tyder på skepsis til utsiktene for amerikaneres kjøpekraft fremover, og amerikanske tiårsrenter har falt til nivåer ikke sett siden februar.
  • Prisen på gull, en vanligvis trygg havn når det svinger i markedene, er på det høyeste siden februar.

Ned fra rekordnivåer

Det ble rettet særlig oppmerksomhet mot finanssektoren og infrastruktur-relaterte selskaper i mandagens handel på de amerikanske børsene, som følge av bekymring for at Trumps løfter om skattereform, deregulering og økte infrastrukturinvesteringer ikke blir gjennomført slik presidenten har forestilt det.

Blant aksjene som falt, var aluminiumsselskapet Alcoa og USAs største stålselskap United States Steel Corporation. Også storbankene JP Morgan, Bank of America og Wells Fargo falt. 

Forrige ukes amerikanske aksjeskrell trakk ned både europeiske og asiatiske aksjer mandag. Tirsdag morgen er asiatiske aksjeindekser blandet, men viser langt sterkere resultater enn mandag. De største asiatiske indeksene, Nikkei

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Djuve: Derfor offentliggjorde vi rapporten
Sjefredaktør Amund Djuve gjør rede for hvorfor Dagens Næringsliv valgte å offentliggjøre det hemmelige dokumentet fra Riksrevisjonen, som kritiserer regjeringen for å svikte i arbeidet med beskyttelse av sentrale terrormål.
05:15
Publisert: