Markedene ser foreløpig ut til å være helt i villrede om når den amerikanske sentralbanken skal trappe ned på sine massive stimulanser. Referatet fra Feds forrige rentemøte, som ble lagt frem onsdag kveld, ga markedene lite ny informasjon.

- Referatet fra Feds rentemøte slutten av juli ga ingen nye, klare signaler om at nedtrappingen vil starte på det kommende rentemøtet 18. september, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

Vil trappe ned i år
Siden september ifjor har den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hver måned støttekjøpt stats- og eiendomsobligasjoner for tilsammen 85 milliarder kroner. Tidligere i sommer signaliserte sentralbanksjef Ben Bernanke at økonomien nå går så godt at det kan være på tide å trappe ned kjøpene.

Helt konkret mener han at nedtrappingen kan starte innen året er omme og at kjøpene avsluttes helt neste sommer. Forutsetningen er at arbeidsledighetsraten har falt til 7,0 prosent innen den tid.

Ifølge referatet var det flere som argumenterte både for og imot at nedtrappingene bør starte snart. Kun ett av medlemmene i sentralbankens rentekomité FOMC mener at nedtrappingen burde starte umiddelbart. Seniorøkonom Magnussen i DNB Markets holder likevel en knapp på at nedtrappingen starter i september dersom tallene for amerikansk økonomi fortsetter å vise en sterk utvikling fremover.

- Det viktigste er åpenbart arbeidsmarkedet, der det kommer en ny rapport i begynnelsen av september. For øvrig kom det ingen nye signaler angående styringsrenten, som Fed i juni indikerte vil bli satt opp i starten av 2015, skriver Magnussen.

Skuffet
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener at de som ventet å få mer konkret informasjon i gårsdagens referat, ble skuffet.

- Det vi fikk vite, var at de fleste medlemmene delte Bernankes forventning om noe bedre vekst i andre halvår og at dette så ville gjøre det riktig å starte nedtrapping før året er omme. Men om dette skulle skje i september, oktober eller desember, kom det ingen signaler om, skriver Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken torsdag.

Rentene opp
I finansmarkedene ser man ut til å frykte at en nedtrapping er rett rundt hjørnet. Rentene på tiårige amerikanske statslån, som ofte blir brukt som en referanse for rentenivået som bedrifter og husholdninger er stilt overfor, steg 0,1 prosentpoeng til 2,93 prosent - det høyeste nivået siden juli 2011.

I det amerikanske aksjemarkedet hentet de viktigste aksjeindeksene seg litt inn etter at referatet ble kjent. Børsfallet fortsatte i Asia, men ser foreløpig ut til å ha stoppet opp i Europa, der London, Paris og Frankfurt er opp mellom 0,4 og 0,5 prosent torsdag formiddag.

LES OGSÅ:

Frykter slutten på billige penger

- Aksjemarkedet har ikke noe å frykte

Her er Bernankes plan

Slik ble Jackson Hole verdens viktigste sted i august (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.