Onsdag denne uken avslutter rentekomiteen i den amerikanske sentralbanke Federal Reserve et to dager langt rentemøte. Da skal banken fortelle markedene hvilken beslutning den har kommet frem til og hvilke vurderinger den gjør med tanke på den videre utviklingen i amerikansk økonomi.

For sentralbanksjef Ben Bernanke og de andre medlemmene i komiteen er det alltid en utfordring å formidle vurderingene på en mest mulig presis måte. Denne gangen kan utfodringen bli ekstra stor, mener Financial Times.

- Feds leder har et dobbelt kommunikasjonsproblem, skriver avisen mandag kveld.

Frykter nedtrapping
For etter de siste månedenes reaksjoner å dømme kommer markedet til å reagere negativt nesten uansett hva sentralbanken måtte finne på å si, argumenterer avisen.

Markedet ser nemlig ikke ut til å dele sentralbankens vurdering om at en bedring i økonomien taler for å trappe ned bankens massive støttekjøp av amerikanske gjeldspapirer. Samtidig ser det også ut til å tro at enhver nedtrapping av kjøpene betyr at sentralbanken er mindre villig til å støtte opp under økonomien.

- Bernanke vil trolig argumentere mot begge feiltolkningene. Han vil trolig kombinere et budskap om hvordan styrken i økonomien snart vil rettferdiggjøre en nedtrapping, med et budskap om at ytterligere nedtrapping er avhengig av ytterligere bedring i økonomien og at dette på ingen måte fører til at renten snarlig økes, skriver avisen.

Stemningen snudde brått
I artikkelen, som er skrevet av avisens USA-redaktør Robin Harding, blir det hevdet at sentralbanken trolig vil signalisere at en nedtrapping er rett rundt hjørnet etter onsdagens rentemøte. Da den ble publisert rundt to timer før børsenes stengetid mandag førte den umiddelbart til at børsindeksene falt fra et av handelens høyeste til et av handelens laveste nivåer. Riktignok snudde indeksene markert opp igjen og endte dagen solid i pluss. Likevel kan artikkelen i seg selv være et eksempel på hvor stor frykten for en nedtrapping av stimulansetiltakene faktisk er i markedet.

Handelsbanken Capital Markets viste i en oppdatering tidligere på dagen mandag til at det ble kraftige markedsreaksjoner etter sentralbanksjef Bernankes forrige pressekonferanse, da han antydet at Federal Reserve kan komme til å starte innstrammingen av de kvantitative lettelsene om ikke alt for lenge.

Økonomene i Handelsbanken tror Bernanke nå vil vokte sine ord vel denne gangen.

«Antakelig er det liten grunn til å tro at Fed vil starte innstramminger før man ser en vedvarende bedring i den amerikanske økonomien», skriver Handelsbanken ifølge TDN Finans.

LES OGSÅ: Så lenge Bernanke holdt seg til manus, steg børsene...

<b>- Vi kan få en dobbel dose av dårlige nyheter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.