– Bransjen er blitt mer profesjonalisert, men veien har jo blitt til samtidig som man har gått. Da jeg startet var det helt utenkelig å kunne ta seg betalt for en bloggpost, og man gjorde ikke det heller, og ble dermed utnyttet. Det tok mange år før influenser-bransjen klarte å gjøre forandringer, for det var avhengig av at vi alle gikk sammen og sto på vårt, sier Sophie Elise Isachsen (23).

Blogging er i løpet av kort tid gått fra å være fritidssyssel på jenterommet til millionindustri og en markant trend innen markedsføring. En rekke kvinnelige, gjerne unge, nettprofiler tjener store summer på merkevarenes behov for å nå unge gjennom nye kanaler.

Isachsen, som i høst har vært å se i «Skal vi danse», er oppført med en formue på 7,5 millioner kroner for fjoråret, viser tall DN har innhentet fra kredittvurderingsselskapet Dun & Bradstreet. Året før var hennes formue to millioner kroner.

Isachsen er en av Norges største bloggere og hadde i fjoråret en inntekt på 2,5 millioner kroner. Isachsen opprettet sitt aksjeselskap i 2016, og i sitt andre driftsår omsatte Sophie Elise as for 4,8 millioner kroner innen «forfattervirksomhet, bloggvirksomhet og reklame».

– Bloggbransjens profesjonalisering merkes nok på bunnlinjen til flere tradisjonelle medieselskaper, sier direktør for innovasjon i tidligere Blogg.no-eier Nettavisen, Pål Nisja-Wilhelmsen.

Sier nei til halvparten av henvendelser

Trine Sandbergs (53) matblogg er landets største og mest besøkte. Hun sa opp jobben som jurist i 2015 for å satse for fullt på bloggen og kokebøker. I 2017 hadde Sandberg en inntekt på 2,5 millioner kroner, ifølge tall fra Dun & Bradstreet.

– Jeg så tidlig at jeg kunne leve av bloggen. Det var så mange henvendelser om reklame og samarbeid at jeg har sagt nei til over halvparten, sier Sandberg.

Fra venstre: Trine Sandberg, som står bak Trines matblogg og Meny-sjef Vegard Kjuus fotografert i forbindelse med deres samarbeid, som gjør at Sandbergs blogglesere kan få varene til oppskriftene brakt hjem fra Meny.
Fra venstre: Trine Sandberg, som står bak Trines matblogg og Meny-sjef Vegard Kjuus fotografert i forbindelse med deres samarbeid, som gjør at Sandbergs blogglesere kan få varene til oppskriftene brakt hjem fra Meny. (Foto: Fartein Rudjord)

Sandberg samarbeider med Aller Medias bloggnettverk Adlink. De har ansvaret for å fremforhandle avtaler med kommersielle samarbeidspartnere.

– Det å være tilknyttet et bloggnettverk har vært viktig for meg. Ellers vet man ikke hvordan man skal prise seg. Bloggnettverkene har vært med på å profesjonalisere bransjen, sier Sandberg.

Tidligere tilbød Sandberg bannerannonser på bloggen. Nå inngår hun mer helhetlige samarbeid. Samarbeidet med matvarekjeden Meny består eksempelvis av at ingrediensene i oppskriftene hun poster på bloggen er direkte knyttet til Menys nettbutikk.

– Det er en helt ny måte å samarbeide på. I tillegg til disse samarbeidene kommer inntektene på bloggen fra ting som foredrag og matreiser. Jeg samarbeider med ulike aktører om matreiser utenlands to-tre ganger i året, forteller Sandberg.

«Merkes på bunnlinjen til flere tradisjonelle medieselskaper»

– Det er ganske mange millioner som går inn i influenser-verdenen, og denne formen for markedsføring har tatt penger fra tradisjonell magasin- og tv-markedsføring, sier Pål Nisja-Wilhelmsen.

Wilhelmsen er direktør for innovasjon i Nettavisen, som tidligere eide bloggplattformen blogg.no.

– Nå ansetter bloggerne folk som drifter forretningssiden, og alle av en viss størrelse er fanget opp av et nettverk, som for eksempel United Influencers. Før solgte bloggerne kanskje en bannerannonse eller omtale i en innlegg, men nå er det komplette samarbeid der bloggeren inngår som en representant for merkevaren med kampanjer, deltagelse på arrangement og mer, sier Wilhelmsen.

Han tror bloggindustrien har hatt godt av etableringen av aktører som drifter det kommersielle aspektet, samt krav om at bloggere følger markedsføringsloven.

– Bransjen er blitt mye mer moden. Det viktigste nå er at profesjonaliseringen fortsetter gjennom utarbeiding av prisstrukturer og rapportering av annonseeffekter. Samtidig må bloggene beholde det unike og personlige som skapte interesse for dette innholdet i utgangspunktet, sier Wilhelmsen.

Tabellen viser inntekten og formuen til fem av landets mest leste bloggere ifølge blogglisten.no. Kilde: Dun & Bradstreet

Skrur opp prisene etter økt etterspørsel

Caroline Berg Eriksen (31), tidligere kjent som «Fotballfrue», hadde i 2017 en alminnelig inntekt på 2,5 millioner kroner, opp 18 prosent fra året før. Hennes samlede formue står oppført som 1,3 millioner, mot 3,9 millioner i 2016, viser tallene fra kredittvurderingsselskapet.

Blogger Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars Kristian Eriksen.
Blogger Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars Kristian Eriksen. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix)

Berg Eriksen har aksjeselskapet Treasures sammen med ektemannen Lars Kristian Eriksen. Lars Kristian Eriksen, som også er styreleder i selskapet, forklarer at Berg Eriksens inntekter stammer fra selskapet.

– Det er annonser, kolleksjonene hun har gjort med Adax og Bianco, og andre kommersielle samarbeid. Økningen skyldes at det er større interesse for å markedsføre seg hos Caroline og influensere generelt. Det er større etterspørsel, mulighet for å øke prisene og samarbeidspartnere ser at de får valuta for samarbeidet, sier Lars Kristian Eriksen.

Eriksen forklarer at endringen i formuen handler om huskjøp.

Treasures as omsatte i 2017 for fem millioner og leverte et driftsresultat på 3,2 millioner, og hadde dermed sitt mest lønnsomme år siden oppstart i 2014. Ekteparet tok et utbytte på 2,7 millioner kroner.

Går videre med musikk og bøker

– Da jeg startet var det kun blogg, nå er det også muligheter for å tjene penger på både Instagram, podkast og Youtube. For meg er fortsatt blogg det viktigste på kommersielle samarbeid, da jeg føler jeg kan gi mer tilbake til kunden der enn bare via en tag på Instagram, sier Sophie Elise Isachsen.

Det er nå ikke uvanlig at bloggere og nettprofiler også utvider sin virksomhet fra sosiale medier. Til eksempel har Isachsen nylig gitt ut sin andre bok, og hun har en rekke låtutgivelser og tv-produksjoner på cv-en. Profiler som Anna Rasmussen (22), Anniken Jørgensen (22) og Julianne Nygård (28) har også gitt ut bok.

– Å være en profesjonell influenser i dag betyr at du er en entreprenør med eksisterende målgruppe. Det finnes mange måter for en influenser å bygge sin bedrift på. Utvikling av egne produkter, designersamarbeid, bøker og foredrag er vanlig ved siden av kommersielle samarbeid med relevante annonsører, sier kommersiell leder Cecilie Heimlund i United Influencers.

Bloggnettverket presenterer en rekke nettprofiler, som Sophie Elise og Caroline Berg Eriksen. Heimlund opplever at bloggernes bidrag er blitt en viktig del av mediemiksen i annonsørers markedsplan.

– Viktig fremover er grundig analyse i forkant av et samarbeid, samt å identifisere hvilken rolle samarbeidet skal ha i den totale markedsmiksen og hvilke målsetning man har med samarbeidet, sier Heimlund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.