Både Telenor og Telia (tidligere Netcom) viser til tester i media hvor mobilnettene deres blir kåret til «best i test» i sin markedsføring. Forbrukerombud Gry Nergård mener slike grep i markedsføringen lett kan bli villedende.

- Bruk av «best i test»-kåringer har stor troverdighet hos forbrukerne og kan påvirke valg av tilbyder i stor grad. Derfor er det viktig at det stilles strenge krav til bruk av slike kåringer i markedsføring, sier Nergård.

I tillegg har begge operatørene skrevet kronikker i tidsskriftet Inside Telecom hvor de sår tvil om konkurrentens bruk av de samme testresultatene.

- Vi vil kreve at operatørene er nøkterne når de henviser til tester slik at de kun viser til tester som stemmer overens med budskapet i den enkelte annonsen, for eksempel kan de selvfølgelig ikke si at de er suverene vinnere om de ikke er det, sier Nergård.

Tid er en annen viktig faktor for henvisning til tester. Det henvises fortsatt til tester som er inntil 18 måneder gamle, ifølge forbrukerombudet.

- Vi forventer at det kun henvises til siste test, men det går også en grense for hvor gamle tester som kan brukes i mobilmarkedet. Det er jo en rask utvikling i denne bransjen og tester kan gå fort ut på dato, ofte før nye tester er gjennomført, sier Nergård.

– Uansett er det krav til at det vises til at det går klart frem når testen er fra, og hvor testen  finnes i sin helhet, understreker hun.

Forbrukerombudet vil denne uken sende ut et brev til mobiloperatørene hvor de redegjør for sitt standpunkt rundt denne typen markedsføring.

- Vi kommer til å gripe inn mot henvisninger til tester som ikke er realistiske eller fullstendig dokumentert, sier Nergård.

Les også:
«Superraskt» og unødvendig dnPlus
Mer utspekulert nettsvindel dnPlus  
– Delingsøkonomien er ikke lovtomme rom
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.