De største børsene i eurosonen, Frankfurt og Paris, faller tilbake før torsdagens rentebeskjed fra Den europeiske sentralbanken ECB. Euroen styrkes samtidig på bred basis.

I markedet rettes all oppmerksomhet mot det som skal skje i ECBs hovedkvarter i Frankfurt torsdag ettermiddag. Markedsaktørene venter i spenning på signaler om sentralbanken vil starte med store månedlige kjøp av europeisk statsgjeld.

Svaret kommer tidligst klokken 13.45, når sentralbanken sender ut sin pressemelding om sentralbankens rentebeslutning. Normalt vil imidlertid ECB vente til pressekonferansen med sentralbanksjef Mario Draghi klokken 14.30 før eventuelle ekstraordinære tiltak presenteres.

Gjennom oppkjøp av store mengder statsgjeld - kjøpt for nyopprettede penger - kan det sprøytes frisk kapital inn i økonomien for å få økt aktivitet, vekst og sysselsetting.

Forventningen er at et en eventuell innføring av et slikt tiltak, som ofte blir omtalt som kvantitative lettelser, skal føre til lavere renter, svakere euro og kanskje også oppgang i aksjeverdiene på børsene.

Da ECB i forrige uke fikk juridisk klarsignal for å begynne med oppkjøp av store mengder statsgjeld, var det nettopp slike bevegelser som ble observert i finansmarkedene.

Så langt torsdag har utviklingen vært stikk motsatt. Børsene faller tilbake, euroen styrkes og i Tyskland stiger statsrentene. Utviklingen kan tyde på nervøsitet og at markedsaktører posisjonerer seg i forkant av beslutningen.

  • Børsen i Frankfurt er ned 0,21 prosent, mens Paris-børsen faller 0,15 prosent i 12.30-tiden torsdag
  • Rentene på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid klatrer rundt 0,03 prosentpoeng til 0,55 prosent
  • Euroen styrkes mot blant annet dollar og norske kroner. En euro koster i skrivende stund 8,88 kroner, mens den tidligere på dagen torsdag ble handlet til under 8,80 kroner.

DN følger renebeslutningen og den påfølgende pressekonferansen utover ettermiddagen torsdag. 

Les mer om torsdagens rentemøte:

- Alle venter på «noe», men ingen vet helt «hva»

– Forhåpentlig vil det virke

OECD-sjef: – Draghi bør få frie tøyler

Asia i dag: En av verdens mektigste tjener mindre enn minstepensjonist

Oljeprisen gir rentekutt i Canada

Sjeføkonom om ECB-møtet: Torsdag må han velge mellom to muligheter

- Stille før stormen

Dersom ECB ikke innfrir:  – Da får du et fall i boligprisene i Norge (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.