– Realiteten er at produksjonskapasiteten av håndverksøl er tre ganger høyere enn etterspørselen. Det er bare ikke bærekraftig, sier administrerende direktør Sverre Orm Øverland i Nøgne Ø det kompromissløse bryggeri i Grimstad.
Så sent som i 2015 omsatte Nøgne Ø for vel 61 millioner kroner med et overskudd på over 15 millioner kroner før skatt. Også i 2013 og 2014 leverte bryggeriet, med Hansa som største eier med 64 prosent av aksjene, årlige overskudd på over 13 millioner kroner.
I fjor kom smellen for alvor. Omsetningen sank og resultat før skatt ble redusert til 0,6 millioner.
250 bryggerier
I selskapets årsberetning skriver Nøgne Ø at det er flere årsaker til nedturen, blant annet renoveringen av bryggeriet i gamle Rykene kraftstasjon, endret design og skifte av emballasje fra 0,5 til 0,33 liter og tap av nasjonal distribusjon hos Rema 1000.
Men faktum er at nordmenns interesse for å kjøpe håndverksøl er i kraftig fall. Samtidig kommer stadig flere aktører på banen, og det er nå over 250 småbryggerier her i landet.
Småskalaprodusentene hadde en volumandel av øl på 4,7 prosent i fjor. I første kvartal i år er andelen sunket til under fire prosent.
Og innen dagligvare utgjør håndverksøl kun 1,1 prosent av salget. «Det fremstår følgelig som urealistisk at norsk dagligvare vil fortsette å tildele stor hylleplass til et segment innen kategorien øl som representerer så lite av det totale volum. I likhet med flere i bransjen og norsk handel forventer også Nøgne Ø en korreksjon i markedet for håndverksøl i de kommende årene», skriver styret i Nøgne Ø.
Coop: – Vi har gjort alt vi kan for å øke salget
Coop er en av dagligvareaktørene som tildeler stor plass i hyllene til mikro- og spesialøl. Coop selger mest mikrobrygget øl i dagligvarebransjen, men fremdeles utgjør salget bare 1,9 prosent av Coops totale ølsalg.
– Når det kommer til stykket er det fortsatt industrien som selger mest. Det er i hvert fall ikke innkjøpet det står på. Vi har gjort alt vi kan for å øke salget, mener vi, sier kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.
Kristiansen forklarer det lave salget i dagligvare med at prisen for mikrobrygget øl gjerne blir for høy for kundene, og han trekker frem at man i flere tilfeller må betale opp mot dobbel pris for håndverksøl i dagligvare.
– Når man handler i dagligvare er man gjerne mer prisbevisst enn om man handler på en restaurant eller et utested. Der vil man først og fremst kose seg. Man vil derfor være mer betalingsvillig enn i dagligvare.
– Mikrobryggeriene må opp i volum for å konkurrere i pris. Hvordan de skal knekke volumkoden, har ikke vi svaret på, sier Kristiansen.
Videre forklarer han at en annen årsak til lavt salg kan være at mikrobryggeriene ofte lager for eksperimentelle typer, som blir for avanserte for mange, samtidig som de store bryggeriene lager spesialøl av høy kvalitet.
– For å differensiere seg fra industrien, produserer de gjerne spesialøl med sitrus, chili eller mango og andre avanserte smaker. Det selger ikke like godt.
Utopi
Nøgne Ø er fortsatt storebror i bransjen med over dobbelt så høy omsetning som aktører som Ægir i Flåm, Haandbryggeriet i Drammen og 7 Fjell i Bergen.
– Ingen bransje kan vokse inn i himmelen. Helt siden starten i 2002 har det vært tosifret vekst i salget av håndverksøl i Norge. Det er en utopi at det kan fortsette, sier Sverre Orm Øverland når DN møter ham på bryggekanten i Grimstad der bryggeriet har inntatt den gamle Shell-stasjonen og etablert pop-up ølutsalg for sommeren.
– Den store bølgen av nyetableringer har kommet de siste par-tre årene. Mange har investert tungt i vekst. Og nå flater markedet ut.
– Det er vel mer enn bare en utflating vi ser nå?
– Ja. I første kvartal var det en nedgang på over ti prosent. Så langt i år ligger vi vel som bransje på minus seks prosent. Det er klart det er tøft.
– Hvorfor svikter markedet nå?
– Det er nok mange årsaker, men det er åpenbart at den høye norske ølavgiften og omfattende ølsmugling spiller inn. Så er den enorme overetableringen av små bryggerier i seg selv med på å skape en så stor forvirring i markedet at jeg tenker det påvirker salget. Så har du dagligvarebransjen, restaurantsektoren og Vinmonopolet som stiller stadig strengere krav til kvalitet og pris. Vi er selvfølgelig glade for det store mangfoldet, men det er ikke bærekraftig med så mange bryggerier samtidig som salget faller. Det er nødt til å komme en avskalling i bransjen, sier han.
Tror på opptur igjen
Samtidig, og til tross for det kraftige resultatfallet, er Orm Øverland fornøyd med Nøgne Øs posisjon. Selskapet er fortsatt størst og har i de gode årene investert 45 millioner kroner i både nytt bryggeri og besøkssenter på den gamle Rykene kraftstasjon nord for Grimstad. Egenkapitalen er på nærmere 60 prosent.
– Den økte konkurransen skjerper oss. For tre år siden hadde vi ikke engang en egen salgsorganisasjon. Etterspørselen var større enn vi klarte å produsere. Nå må vi ut og kjempe om forbrukernes gunst. Det er moro, sier han.
– Og oppe i det hele må vi passe på at vi ikke mister lekenheten. Det er ikke lett å beholde den når markedet faller, men vi er veldig bevisste på at vi fortsatt skal være både lekne og kompromissløse, sier han.
– Vil markedet ta seg opp igjen?
– Ja, det er jeg sikker på. Vi så en lignende korreksjon i USA fra 1999 til 2009. I den perioden gikk mange bryggerier over ende samtidig som totalmarkedet for håndverksøl sto ganske stille på fem prosent av ølkonsumet. I dag er andelen tredoblet, og litt frem i tid tror jeg vi vil se det samme i Norge; at andelen øker fra dagens under fem prosent til 10–15 prosent. Det vil ta noen år. Og det blir noen tøffe år, men jeg er rimelig sikker på at vi vil komme dit, sier han (Vilkår)