– Jeg elsker jobben min, og håper på å jobbe i ledelsen etter hvert, forteller barista Agnes Meyer.
Meyer jobber på Kaffebrenneriets filial på Grønland, som er lokalisert i samme bygg som ledelsen av kjeden.
– Vi har mest folk her på morgenen og selger mest svart kaffe. Vi skal være best på svart kaffe, det er det vi spesialiserer oss på, forteller Meyer.
Foran disken står Steinar Paulsrud, etableringssjef og partner i Kaffebrenneriet.
Kaffebrenneriet var den første kjeden for kaffebarer i Oslo, som nå har over 40 filialer rundt om i Norge. Kjeden har hatt stabile resultater de siste årene, med utelukkende positive marginer.
Økt omsetning, men svakere resultat
Årsresultatet før skatt for 2017 endte på 15,8 millioner kroner, en nedgang på to prosent fra 2016.
Det bekymrer ikke Paulsrud.
– Endringen skyldtes stort sett økte kostnader på råvarer og også en generell forverring av dollarvekslingskurs ved kjøp av kaffebønner, skriver Paulsrud i en epost til DN.
Kaffebrenneriet, som er deleid av Norgesgruppen, hadde en omsetning på nærmere en kvart milliard kroner i 2017. Dette var en økning på fem prosent fra 2016, som er en svakere vekst enn tidligere år.
Økningen i omsetning i fjor skyldes tre butikkåpninger og økt salg i eksisterende butikker, kommer det frem av årsregnskapet for 2017.
Markedet er ikke mettet
Flere store kaffekjeder har bukket under de siste årene, og andre sliter med resultatene. DN skrev i fjor høst at konkurrenten Joe & The Juice slet med underskudd. Også Stockfleths, som er i Norgesgruppens familie, gikk med tap i 2016. Paulsrud forteller at Kaffebrenneriet er oppmerksom på konkurransen, men at de ikke har de samme utfordringene.
– Kaffebrenneriet opplever selvsagt økt konkurranse, men ser også at vi har gode muligheter til fremdeles å åpne butikker i gode beliggenheter, skriver Paulsrud.
– Kaffebrenneriet har alltid produsert positive tall, satt av midler til vekst og har dermed en sunn økonomi, fortsetter han.
Beliggenhet trumfer alt
Allerede i 1994 startet nåværende administrerende direktør Thomas Pulpan og partner Steinar Paulsrud sin første kaffebar i Oslo, som ble starten på kjeden. Paulsrud forteller at de er varsomme når de ekspanderer og er ikke ivrige etter å etablere nye kafeer.
– Vi har nå 40 kontrakter rundt om i landet, og ønsker å drifte disse godt og stabilt. Vi ønsker å åpne flere butikker fremover, men aldri på bekostning av riktig beliggenhet, sier Paulsrud.
Syv millioner i utbytte
I 2017 leverte Kaffebrenneriet ut utbytter verdt syv millioner kroner. Norgesgruppen har en eierandel på 50 prosent og administrerende direktør Thomas Pulpan og Steinar Paulsrud eier 25 prosent hver.
– Kaffebrenneriets likviditet er veldig bra, som også har gjort det mulig med utbytte også de siste årene. Utbyttet vil aldri gå på bekostning av Kaffebrenneriets investeringsbehov, forteller Paulsrud.
Mer enn 50 prosent kvinner
Kaffebrenneriet har en høy kvinneandel, både i overordnede og underordnede stillinger, kommer det frem i årsregnskapet. Kvinneandelen i administrasjonen er på 50 prosent og på utsalgsstedene er den over. Paulsen forteller at administrerende direktør Thomas Pulpan er opptatt av å ha de rette menneskene med på laget, og at dette spiller inn i antall kvinner i kjeden.
– Vi har stor påvirkning på våre kunders hverdag, både våre stamkunder og andre som kommer innom, sier barista Meyer.(Vilkår)