Lervig Aktebryggeri fortsetter å øke inntektene så vel som resultatet. Bryggeriet har nylig levert solide resultat for første tertial. Omsetningen fortsetter oppover, og resultatet økte med 30 prosent i årets fire første måneder.
Dette skjer etter at hovedeier, aksjeforvalter og ølentusiast Kristoffer Stensrud i en årrekke tapte penger på bryggeriet, frem til det gikk med overskudd for første gang i 2016.
Daglig leder Anders Kleinstrup er svært fornøyd med tallene.
– Det er egentlig bare en fortsettelse av de tingene vi gjorde i fjor. Vi har en veldig bra produktmiks med flere komplekse øl, noe som gir en høyere literpris, sier Kleinstrup.
Vil inn på dagligvaremarkedet
Lervig har lenge forsøkt å komme inn på dagligvaremarkedet, men Kleinstrup sier at det er et vanskelig marked, med få butikkjeder og bryggerier som er villige til å presse ned marginene for å få høyt volum.
Foreløpig er interessen størst lokalt her hjemme i Norge. I dag finnes ølet deres i flere dagligvarebutikker, spesielt i Rogaland, men bryggeriet ønsker å nå bredere ut.
Fra og med andre tertial har det fått på plass nye tanker, noe som teoretisk sett nesten vil doble kapasiteten til 3,5 millioner liter i året.
I første tertial har Lervig også lansert flere øltyper med alkoholprosent på firetallet, noe som åpner dørene for ølsalg i vanlig butikk.
– Tidligere har vi ikke hatt nok kapasitet, men vi vil at mannen i gata skal få smake ølet vårt. Nå som vi har større kapasitet, satser vi på å få nasjonal distribusjon, sier Kleinestrup.
Samtidig understreker han at det er viktig å holde balansen. Flere produkter gir en mer kompleks produksjon og dermed mindre volum, og det er viktig å holde seg interessant i markedet.
Flyr ferskt øl til Asia
I utlandet er interessen alt annet enn lokal. Nå har Lervig begynt å fly inn øl til Australia og Asia, i stedet for å frakte det med båt.
– Når de kan servere øl i Tokyo som ble produsert for tre dager siden, så betaler de nesten hva som helst, utbryter Kleinstrup.
Lervig eksporterer i overkant av 40 prosent av ølet det lager, noe som innebærer ti prosent av alt ølet som eksporteres fra Norge. Ifølge Kleinstrup kunne bryggeriet eksportert enda mer, men det har et ønske om å selge mye øl i Norge.
I år har Lervig Aktiebryggeri kommet med på den prestisjefulle listen til RateBeer over de 100 beste håndverksbryggeriene i verden. Det hjelper på.
– De største kundene våre er helt klart Storbritannia og Italia. Vi har også god etterspørsel fra Tyskland og Asia, men vi har ikke hatt mer øl å selge, sier Kleinstrup.
Svak krone øker kostnadene
Den svake kronekursen skaper trøbbel for bryggeriet, noe som kommer frem i driftsrapporten. Der står det at kostnadene har stabilisert seg på et akseptabelt nivå, men at de er utsatt for kurssvingninger på innkjøp av råvarer. «Driftskostnadene er også økende i forhold til første tertial i fjor, grunnet et ikke sammenlignet kostnadsbilde», står det i rapporten.
– Den norske kronen er veldig svak, noe som øker kostnadene våre. Vi kjøper malt fra Danmark, og humle fra Tyskland, Storbritannia og New Zealand.
Kleinstrup forklarer at de vinner litt igjen på at de har en høy eksportandel, men at råvarehandelen har vært tung.
– Det hadde vært mye verre om vi ikke hadde eksporten, slår han fast.
Kronekursen svekket seg på bred basis høsten 2017, og har siden ligget på et lavt nivå. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
