– Ja, det ble et brattere år etter et fantastisk 2018, sier Paal Hennig-Olsen (66).

Han er administrerende direktør for Hennig-Olsen Is i Kristiansand og eier i likhet med broren Martin (56) omtrent halvparten av selskapet.

Investerer 400 mill.

Regnskapet viser et samlet salg på 32,2 millioner liter is og både svakere omsetning og en bunnlinje, altså resultat før skatt, som ble svekket med over 80 prosent.

– Det var mange årsaker til det. Vi skiftet ut en stor del av sortimentet. Det kostet alene rundt 30 millioner kroner. Så er det en beinhard konkurranse som medførte økte rabatter. Og vi solgte også færre småis, og da faller lønnsomheten. Så vi kan ikke si oss fornøyde med 2019-tallene, sier Hennig-Olsen.

Til sammenligning gikk erkekonkonkurrenten, Tine-eide Diplom Is, med 11 millioner kroner i underskudd i fjor.

– Og så investerer vi tungt. Vi skifter ut gammelt utstyr og maskiner og moderniserer hele fabrikken. Det vil nok sikkert ta oss ytterligere noen år til vi er ferdige. Da vil vi etter planen ha investert 400 millioner kroner. Da blir lønnsomheten superviktig. Vi er nødt til å ha gode resultater for å klare å investere såpass tungt. Vi investerer for å bli mer effektive og lønnsomme. Det er krevende nå som sommeren har kommet og vi har et enormt volum som går ut fra fabrikken hver dag, sier han.

For nå er det fullt kjør.

–Blir mye bedre

Paal Hennig-Olsen er overbevist om at 2020-regnskapet vil vise betydelig bedre tall.

–Ja, i år blir det mye bedre. Salgsmessig har markedet endret seg enormt utover våren. da koronakrisen slo inn, var det bom stopp for softis og kuleis, men fullt trykk på multipacks med is fordi barna måtte holde seg hjemme fra skoler og barnehager. Det var helt utrolig, sier Hennig-Olsen som selv fikk oppleve at en gruppe ansatte, hans sønn inkludert, som hadde vært på jobbreise til Italia, ble noen av de første med covid-19 i Norge.

–Men vi har ikke hatt noen tilfeller med korona i produksjonen, understreker Hennig-Olsen som gleder seg over sommervarmen som har kommet i juni.

–Vi får en superbra juni. Badetemperaturen i sjøen har passert 20 grader. Været er fantastisk, så nå er det bare gøy, sier han.

– Erkekonkurrent Diplom Is har kastet seg inn i isbilmarkedet til Isbjørn Is?

– Ja, jeg har sett det.

– Noe for dere?

– Nei. Vi vil ikke konkurrere med kundene våre. Isbilene kjører dessuten rundt og plinger med bjellen og spiller musikk på helligdager når butikkene ikke har lov til å holde åpent. Det liker jeg dårlig, sier Paal Hennig-Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.