–Målet er å passere en milliard kroner i omsetning i år og salg av en million av de nye bøttene, sier Paal Hennig-Olsen (66).

Med bøttene sikter han til begre, gjerne kalt pints utenlands, på 0,45 liter som Hennig-Olsen nå har satt i produksjon i samarbeid med Freia-eier Mondelēz.

–Det er dette segmentet som vokser desidert raskest i isverdenen for tiden, sier han.

Gigantene kommer

De siste ti årene har Hennig-Olsen hatt en avtale med giganten Unilever om å distribuere slike begre med Ben & Jerry`s-is.

–Det tok helt av, og alle de store gigantene satser nå på dette produktet på det nordiske markedet. Som Froneri, et joint venture mellom Nestlé og R&R Ice cream, Nestlé med Häagen-Dazs og selvfølgelig Unilever etter at vi fra nyttår har sagt opp distribusjonsavtalen, sier Hennig-Olsen.

– Vi risikerer jo å bli fullstendig overkjørt av gigantene, og svarer nå med et langt tettere samarbeid med Mondelēz, sier han og viser frem selskapets nye produkter; fem «bøtter» med Daim, Oreo, Japp, Melkesjokolade og nonstop-is samt pinneis med Freias Melkesjokolade.

–Men er dere ikke godt beskyttet av tollmuren for meieriprodukter?

–Den betyr nok fortsatt litt for volumvarene, men ettersom avgiften er per kilo – og har stått stille i minst ti år, betyr den mindre for premiumproduktene. Dessuten har vi i Norge så høy kjøpekraft at tollen ikke spiller så stor rolle.

–Men er ikke nordmenn veldig nasjonalistiske og vil helst ha norsk is?

–Jo, heldigvis, og det betyr veldig mye. Nordmenn er stolte av våre egne merkenavn. Vi så det særlig da svenske GB forsøkte seg på 1990-tallet. De ble nærmest mobbet ut av landet. Men ettersom vi reiser stadig mer rundt i verden, blir vi kjent med nye produkter som vi nok i økende grad også kjøper når vi er hjemme. Da må også vi følge med i tiden.

12,5 liter hver

Det norske markedet er interessant for de internasjonale gigantene fordi vi spiser mer is enn de fleste; hele 12,5 liter i året. I Europa er det bare finnene som er i samme divisjon.

Hennig-Olsen Is, med historie tilbake til 1924 og med brødrene Martin og Paal Hennig-Olsen som eiere, har hatt flere gode år på rad. Strålende vær i 2018 gjorde at omsetning krabbet til over 960 millioner kroner med et overskudd på over 90 millioner kroner før skatt. Fjoråret ble ikke like bra værmessig – og dermed heller ikke i omsetning.

–Tallene er ikke helt klare ennå, men vi havnet vel rundt 930 millioner, men vi tror altså på milliarden takket være nye dette samarbeidet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.