Egge gård, en langvarig produsent av frukt, bær og drikkevarer i Lier, ble hardt rammet av koronapandemiens herjinger. Og etter at mye av omsetningen forsvant under pandemien, begynte de økonomiske problemene å vokse seg stadig større.

I år undergikk derfor Egge gård en rekonstruksjonsprosess for å forsøke å få bedriften på bena igjen. Men til tross for avtaler med kreditorene, ble gården i Lier begjært konkurs av Skatteetaten i sommer.

Fredag kommer imidlertid beskjeden om at Gaia gruppen, morselskapet til vinimport-firmaene Gaia Wine & Spirits, har inngått en salgsavtale i samarbeid med eier av Egge Gård, Marius Egge. Avtalen dreier seg om kjøp av konkursboet etter Egge gård, og innebærer at Gaia gruppen sammen med Marius Egge overtar og viderefører virksomheten.

Ifølge pressemeldingen vil produksjonen bli videreført på eiendommen i Lier. I tillegg vil de ansatte vil få tilbud om videreføring av sine arbeidsforhold. Dette fremgår i en pressemelding fredag ettermiddag.

Har vært i familien siden 1702

Den tradisjonsrike gården på Lier har vært i familien til Marius Egge siden 1702. Den er kanskje mest kjent for sin eplemost, men produserer også alkoholholdig drikke.

Produktene til Egge gård blir levert til både hoteller, restauranter, taxfree-kjeden Heinemann og dagligvarebutikker. Noe som er en del av årsaken til at stengte restauranter og landegrenser også rammet drikkevareprodusenten hardt. I tillegg kom problemer med tilgang på arbeidskraft i form av blant annet sesongarbeidere til plukking av bær og frukt som uteble.

Bostyrer Nils Holger Koefoed forteller at kjøpesummen for konkursboet skal ha vært på fem millioner kroner, og ifølge konsernsjef i Gaia gruppen Knut Aanensen skal Gaia gruppen og Marius Egge eie 50 prosent hver av driften.

I pressemeldingen heter det at Gaia gruppen innledet kontakt med Marius Egge, så snart selskapet ble kjent med situasjonen til Egge gård. Dette gjorde vinimportøren for å «diskutere mulighetene for et fremtidig samarbeid, med utnyttelse av begge parters kunnskap og kontaktnett samt distribusjonsmuligheter.»

– Vi i Gaia gruppen er veldig glad for at vi får selge Marius sine produkter videre i de kanalene vi har, og at vi kan få utnytte Marius sine kontakter i de kanalene vi ikke allerede er inne i, slik som dagligvaremarkedet. Egge Gård er et sterkt varemerke, med solide produkter. Juice er noe vi ikke allerede har i vår portefølje, så det blir spennende, sier Aanensen til DN.

Etter forhandlinger om konkursboet med bostyrer Koefoed, ble det oppnådd enighet om avtalevilkårene på augusts siste dag.

– Avtalen går ut på at Gaia Gruppen og Marius Egge, gjennom et felles opprettet selskap, kjøper ut virksomheten til Egge Gård, inkludert driftsmidler og varelager, med tilhørende IP-rettigheter. Virksomheten på eiendommen i Lier vil dermed bli videreført, og vil ha fokus på utvikling og distribusjon av både etablerte kvalitetsprodukter og nyutviklede varegrupper, forklarer Aanonsen i pressemeldingen fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.