Den siste uken har Aftenposten-sjef Espen Egil Hansens angrep på Facebooks sensur av det ikoniske bilde fra Vietnamkrigen stjålet overskriftene i både norsk og internasjonal presse.

Ferske Mediebarometer-tall viser hvordan Facebook og co. fortsetter å ta mer av reklamepotten enn de tradisjonelle mediene.

Så langt har Facebook og co. hatt en vekst på 72,7 prosent i innrykket reklame, viser Mediebarometeret.

I tillegg viser Mediebarometeret at veksten i programmatisk annonsehandel er sterkt opp så langt i år – med 86,6 prosent til og med august.

Det har også konsekvenser for mediehusene, da annonsører i større grad kjøper eksponering på digitale reklamebørser, et område aktører som Google og Facebook raskere har tilpasset seg til enn de tradisjonelle mediehusene.

En av konsekvensene av endringene i mediebransjen er at norske medier må fortsette å spare penger.

Internt først

Tidligere i år skrev DN at norske medier har kuttet for én milliard kroner de siste årene, og planlegger å kutte for enda én milliard kroner i årene som kommer.

Denne høsten har turen kommet til Aftenposten og Adresseavisen, som torsdag begge holder allmøte om kuttplanene.

Les også: Vil bruke 125 mill. på nedbemanning dnPlus

Aftenposten-sjef Espen Egil Hansen sier til DN at ledelsen vil presentere en mer detaljert plan, som vil inneholde informasjon om konkrete kutt.

– Det er det vi har sagt at vi skal gjøre, sier Hansen.

– Hva sier dette om mediebransjen høsten 2016?

– Akkurat nå har jeg ikke så lyst til å snakke om det. Først skal jeg snakke med mine ansatte, sier Hansen.

Og Hansens medarbeidere er bekymret.

– Tøff dag

I en uttalelse fra redaksjonsklubben onsdag, skriver klubben følgende:

«Klubben ser med stor uro på hvilke konsekvenser en ytterligere nedbemanning får for kvaliteten på Aftenpostens produkter. Vi forutsetter at ledelse, konsern og eiere sørger for at Aftenposten fremdeles kan løse sitt samfunnsoppdrag og levere journalistikk av høy klasse».

– Det blir en tøff dag, sier klubbleder Frank Lynum, og fortsetter:

– Signalene vi har fått er at det blir en betydelig nedbemanning. Vi går inn i det med ønsker og krav om at det skal bli frivillige sluttordninger, sier Lynum.

Les også: Aftenposten-sjefen: - Den økonomiske situasjonen er alvorlig

«En del utfordringer»

– Jeg kan bekrefte at vi skal ha et allmøte torsdag, sier sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen.

Polaris Media har varslet kutt på 300 millioner kroner frem mot 2020. Som største mediehus i Polaris, må Adresseavisen ta sin del av kaken.

– Detaljene vil jeg ta med medarbeiderne våre først, sier Mørseth.

Selv om det nå er Aftenposten og Adresseavisen som skal gjennom kutt, påpeker Mørseth at de to mediehusene ikke står alene i stormen. Mediehus som VG og DN har gjennomført kostnadskutt og nedbemanning tidligere i 2016, mens TV 2 er midt i en nedbemanningsprosess. Tallene fra Mediebarometeret viser at innrykket annonse i dagspressen har falt med 24 prosent hittil i år.

– Dette viser at situasjonen i mediebransjen er ganske tøff. Bransjen har en del utfordringer, som ikke direkte handler om at folk ikke er glade i innholdet vi lager – for det er de, sier Mørseth, som understreker at Adressa ser en positiv utvikling i antall abonnenter.

– Vi er stolte over at vi har flere abonnenter enn for et år siden, sier Mørseth.

Les også: Full familiekrangel om sportsbutikk dnPlus (DN+)

Les også: Fire av ti kjøpere flytter ikke inn dnPlus (DN+)

Utpeker den store Dab-vinneren: Dab lager klabb dnPlus (DN+)

 

Følg markedene med DN Investor

Se DNtv:

Første elektriske lastebil på norske veier
Erna Solberg prøvekjører den nye elektriske lastebilen til dagligvaregrossisten ASKO. - Bare glad jeg slipper å rygg, sier statsministeren. Lastebilen har en nyttelast på 18 tonn, og en rekkevidde på ca 20 mil.
01:22
Publisert:

Her får barna smake maur fra Maaemo
Jørgen Lund Dalen (8) smaker på maur, servert av Maaemo-kokk Peder Støylen. Maaemo, Kontrast, Sentralen, Det norske kokkelandslaget og flere andre kokker i toppsjiktet stilte opp gratis på Geitmyra matkultursenters 5-årsjubileum søndag.
01:05
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.