– Jeg følte meg forfulgt og overvåket, noe som gjorde at det gikk ut over min livskvalitet, skriver «Adina», som ikke ønsker å stå frem med navn, i en epost.

Hun driver den anonyme bloggsiden Bloggomtoppbloggere.com, som har bygget seg opp til å bli en av landets største bloggnettsteder med kritiske saker og skråblikk på toppbloggere i Norge.

Nå er det steile fronter mellom den anonyme bloggeren og Anne Brith Davidsen, som er en av Norges mest leste bloggere. Davidsen blogger om baking og matlaging, men også om temaer som livsstil og familieliv. Hun har også medvirket i TV 2-serien «Bloggerne».

Bakgrunnen for krangelen mellom de to, og som nå er blitt en politisak, er en sak som ble publisert på Bloggomtoppbloggere.com i oktober.

Saken omhandlet to kvinner som ble truet med politianmeldelse av Anne Brith Davidsen etter at de kom med kritiske tilbakemeldinger om hennes bloggvirksomhet til en av hennes kommersielle samarbeidspartnere.

Sendte fuglekos-link

Gry Monica Engen, som var en av kvinnene som ble oppringt og truet med anmeldelse, sa til DN søndag at hun opplevde hendelsen som «skremmende».

Da «Adina» omtalte saken med Engen som anonym kilde i midten av oktober, ønsket hun også å få Davidsens versjon av saken.

– Jeg spurte Anne Brith om hun ønsket å tilføye noe, noe hun avslo, skriver hun til DN.

– Da neste innlegg var postet, mottok jeg en privat melding fra Davidsen på Instagram. I meldingen skrev hun at jeg skulle få de endelige bevisene på hva disse damene hadde gjort mot henne, og som hun mente var så alvorlig at hun ville anmelde, skriver Adina.

Bloggeren Anne Brith Davidsen sendte denne meldingen til bloggeren som skrev kritiske saker om henne. Linken fra Fuglekos.com inneholder en såkalt ip-grabber.
Bloggeren Anne Brith Davidsen sendte denne meldingen til bloggeren som skrev kritiske saker om henne. Linken fra Fuglekos.com inneholder en såkalt ip-grabber. (Foto: Faksimile)

Meldingen Davidsen sendte på Instagram, så tilsynelatende ut som en billedmelding med informasjon. Men var egentlig en link til nettsiden Fuglekos.com, som er en såkalt ip-grabber-tjeneste som videresender ip-adressen til de besøkende tilbake til brukeren som har opprettet den.

Alle datamaskiner på internett har en egen nettadresse, mest kjent som ip-adresse, som kan spores til geografisk plasseringer.

– Jeg reagerte på siden det var linket til, og fant fort ut at dette ble gjort for å få tilgang til min ip-adresse (grabbing), skriver «Adina» til DN.

Samarbeider med dataekspert

Hun åpnet aldri linken, men forteller at hun fikk vite av andre at den ikke inneholdt noe annet enn eposten den ene kvinnen hadde sendt til annonsøren med misnøye om samarbeid.

Det var derimot ikke før hun leste på Facebook at den kjente dataeksperten Mia Landsem skulle ha deler av epostadressen og mobilnummeret hennes, at hun ble stresset for å bli avslørt. Landsem er mest kjent for å ha hjulpet håndballspilleren Nora Mørk med å identifisere personene som spredte nakenbilder av henne.

– Hun sa hun jobbet med en anmeldelse mot meg. Da jeg har personlige årsaker til å være anonym, fant jeg hele saken meget ubehagelig og svært belastende. Jeg kunne ikke se noen som helst grunn til hvorfor jeg skulle anmeldes, og søkte derfor juridisk bistand, skriver «Adina».

Bistår toppblogger

Landsem bekrefter overfor DN at hun bistår Davidsen og flere andre bloggere hun beskriver som «venninner».

– Anne Brith og jeg er bekjente. Men jeg jobber ikke bare for henne, jeg jobber for alle her i verden. Jeg har ingen kommentar til Anne Briths sak. Men jeg vil støtte henne, og finne ut hvem stå bak Bloggomtoppbloggere.com. Det er en nettside som henger ut meg som hacker og mye annet «bullshit». Den bloggen er gått fra å være humor til å bli pur faen, sier Landsem.

Dataekspert Mia Landsem.
Dataekspert Mia Landsem. (Foto: Dan P. Neegaard/Aftenposten/NTB Scanpix)

– Var det du som rådet Anne Brith Davidsen til å sende den anonyme bloggeren linken til ip-grabberen?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

– Jeg bistår der det trengs. Men det virker som politiet har kontroll, så vidt meg bekjent, sier hun.

Landsem reagerer på at personen bak Bloggomtoppbloggere.com kan skjule seg bak anonymitet uten at det får noen konsekvenser.

– Hun la ut Anne Briths telefonnummer. Hun la ut telefonnummeret til en offentlig person, mens hun stresser over at jeg finner deler av hennes info? Den ligger 100 prosent tilgjengelig. Hun bryter andres rett på privatliv – og mitt. Ved å «henge ut» meg på bloggen viser hun ikke akkurat at hun er hverken redd eller bekymret for meg, sier Landsem.

«Adina»viser til at aksjeselskapet Anne Brith as er nevnt på Davidsens offentlige Facebook-sider og at telefonnummeret finnes lett tilgjengelig på nett, blant annet på Opplysningen 1881.

Anmelder person bak nettsted

Davidsen skriver i en epost at hun har anmeldt personen bak bloggen Bloggomtoppbloggere.com. Politiet i Øst politidistrikt bekrefter at de har mottatt en anmeldelse fra Davidsen.

– De har brutt åndsverkloven ved å bruke mine bilder og personvernloven ved å legge ut et skjermbilde av mitt telefonnummer. Samt begått flere lovbrudd som jeg har meldt til politiet. Nødrettsparagrafen gjelder heldigvis også i det digitale rom.

– Jeg har som menneske rett til å beskytte meg mot dem som skader meg. Det har jeg gjort. Nå blir det opp til politiet å undersøke dette. Jeg er glad for at jeg har støtte av Mia Landsem i denne saken, skriver Davidsen.

Hun har ikke besvart DNs spørsmål om på hvilken måte Bloggomtoppbloggere.com har skadet henne, eller om hvorfor hun ønsket å få ip-adressen til den anonyme bloggeren.

Vurderer motanmeldelse

«Adina» i Bloggomtoppbloggere skriver at hun ikke har hørt noe fra politiet. Hun forstår heller ikke hva hun skulle ha gjort som er ulovlig.

– Jeg har ved et tilfelle brukt et kakebilde der vi kommenterte at kaken var fin og så god ut. Bildet ble fjernet straks noen andre gjorde meg klar over at dette kunne være brudd på åndsverkloven.

– Hvis det stemmer at Davidsen har anmeldt meg, vurderer jeg sterkt en motanmeldelse for Davidsen forsøk på å grabbe ip-adressen min. Jeg har søkt juridisk bistand. Retten til mitt privatliv er en menneskerett og jeg bestemmer selv om jeg vil offentliggjøres eller ei, skriver hun.

Datatilsynet: Må få samtykke

Fagdirektør teknologi Atle Årnes i Datatilsynet sier at personer som går inn på en nettside som «grabber» og videresender deres ip-adresse, har krav om å få informasjon om dette på forhånd. Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Når du sender en besøkende til et ip-grabber-nettsted, for å få mer informasjon om personen som besøker nettstedet, må du ha fått samtykke til dette. Gjør du ikke det, så strider det mot lovverket og personopplysningsloven, sier Årnes.

– Så det er ikke lovlig?

– Nei, ikke uten videre. Det skal være full åpenhet om hvordan og hvorfor en nettside behandler personopplysninger, for eksempel ip-adresser, sier Årnes.

Etter å ha blitt forelagt Datatilsynets generelle uttalelser, får tilsynet støtte av personvernekspert og advokat Jon Wessel-Aas i Bing Hodneland.

– Jeg er enig med Årnes i Datatilsynet. I utgangspunktet skal ip-adresser være å regne som personopplysninger. Hvis en aktør prøver å lokke en anonym person i en ip-felle, så er det problematisk. Skal du gjøre dette, er du nødt til å ha en lovhjemmel til å samle inn slike opplysninger. Det finnes visse unntak. Men hvis det skjer gjennom en åpen nettside, kan det vanskelig falle under slike hjemler, sier Wessel-Aas.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.