Som DN omtalte i januar, saksøkte tidligere Se og Hør-redaktør Bjørn Tvare det svenske app-selskapet Mikz med et krav på 1,4 millioner kroner. Beløpet skulle være vederlag for kontrakter med 92 bloggkjendiser Tvare mente la grunnlaget for at bloggnettverket United Influencers ble til.

United Influencers er et av Skandinavias største bloggnettverk, med kjendiser som Caroline Berg Eriksen, tidligere «Fotballfrue», blogger Camilla Pihl og Sophie Elise Isachsen i stallen.

Tidligere Se og Hør-redaktør Bjørn Tvare.
Tidligere Se og Hør-redaktør Bjørn Tvare. (Foto: Linkedin)

Denne uken kom dommen fra Oslo tingrett: Retten ser ikke grunnlaget for den tidligere kjendisbladredaktørens krav. Tvare Media as mottar ingenting fra Mikz, men må kompensere det svenske selskapet for 200.000 kroner i saksomkostninger.

– Det er vi naturligvis skuffet over, men vi ønsker ikke å kommentere saken utover det, sier advokatfullmektig Sondre Graasvoll i advokatselskapet BA-HR, som representerte Tvare i saken.

Han forteller at de ikke har tatt stilling til hvorvidt de ønsker å anke dommen.

Kjendistvist

Avtalen mellom Se og Hør-redaktørens selskap og Mikz stammer fra da sistnevnte selskap ønsket å etablere sin mobilapp i Norge. Mikz var en svensk app der kjendiser som Zlatan Ibrahimovic og Mikael Persbrandt delte eksklusive nyheter og bilder.

Tvare ble hyret for å skaffe Mikz møter med norske kjendiser og deres managere i forkant av appens lansering i Norge. For hvert møte Tvare satte opp, skulle han få 5000 kroner. Dersom møtet endte med en avtale skulle han motta 15.000 kroner.

Mikz anførte i sitt sluttinnlegg til Oslo tingrett at Tvare satt opp 11 møter for selskapet, men at ingen av dem endte i noen avtale. Det hevder også at Tvare fakturerte dem for 15.

Stridens eple er at Tvare mener å ha satt opp to møter mellom Mikz og det daværende norske blogg- og influencernettverket United Bloggers våren 2015. I august 2015 inngikk Mikz og United Bloggers en fusjonsavtale, som endte i en navneendring til United Influencers.

I mars 2016 lanserte de appen United Influencers, der det var registrert profiler for 92 av bloggerne fra United Influencers-nettverket.

Tvare mente som følge av dette å ha rett på vederlag for alle de 92 bloggere i henhold til avtalen med Mikz, et totalkrav på 1,38 millioner kroner.

Retten ser ikke behov for Tvare

Dette kravet har Oslo tingrett nå avvist. Det jubler det svenske selskapet for.

– Den velskrevne dommen viser at Mikz er blitt stevnet på feilaktig grunnlag. Det er gledelig å konstatere at Mikz er blitt frikjent, sier partner Mikal Brøndmo i advokatfirmaet Haavind, som representerte Mikz i saken.

I sin vurdering skriver dommer Kristin Eide Gotfredsen at forståelsen av kontraktinngåelse mellom Mikz og bloggprofiler må tolkes som noe mer enn at bloggerne har en profil registrert i appen. Dette fordi appen automatisk hentet oppdateringer fra andre sosiale medier, blogger og nyhetssider gjennom RSS-funksjoner.

Siden dette ikke forutsetter samtykke fra bloggerne, skriver tingretten at møter med kjendisene ikke ville vært nødvendig, og noe Mikz kunne gjort uten Tvares bistand. Retten understreker at formålet med Tvares konsulenttjeneste var å få kjendisene og bloggerne til å forplikte seg til å bidra med eksklusivt innhold.

Blitt millionbedrift

United Influencers har de siste årene slått seg opp om som et av Nordens største influencerselskap. I Norge har det over 96 bloggkjendiser og sosiale medier-profiler i stallen, og doblet i 2016 omsetningen til 30 millioner kroner fra 2015.

Omsetningen i 2017 er foreløpig ukjent.

Selskapet tok i fjor over ansvaret for magasinet ELLE. I tillegg til Berg Eriksen, Sophie Elise og Ida Wulff, er også Kathrine Sørland, Ørjan Burøe og Marna Haugen Burøe, bedre kjent som «Komikerfrue», tilknyttet selskapet.(Vilkår)

Slik gikk det da Polet åpnet dørene til årets Burgund-slipp
Få årganger har skapt større forventninger. Se hvorfor de er så populære.
03:13
Publisert: