– Vi er en nasjon som har tradisjon for å tøyle monopoler, uansett hvor gode intensjoner lederne av disse selskapene har. Marks makt er enestående og uamerikansk.

Det skrev Chris Hughes i en kronikk i avisen New York Times torsdag.

Hughes var med å grunnlegge det sosiale nettverket Facebook i 2004 Han studerte da ved Harvard-universitet sammen med Mark Zuckerberg, som er administrerende direktør i selskapet.

Hughes sluttet i selskapet i 2007, og jobbet senere som strateg under valgkampen til Barack Obama i 2008.

– Jeg er sint

Nå mener han det er på tide å dele opp makten Facebook har. Selskapet eier i dag også bildedelingstjenesten mediene Instagram og meldings- og ringetjenesten Whatsapp.

– Det er 15 år siden jeg var med å starte Facebook, og jeg har ikke jobbet i selskapet på et tiår. Likevel kjenner jeg på et sinne og et ansvar, sier Hughes til Reuters.

Han oppgir skandalen hvor 87 millioner Facebook-brukeres informasjon delt med Cambridge Analytica, som bruker data strategisk til politiske formål, som en av grunnene til at han mener Facebooks makt må begrenses.

– Mark er et godt menneske, men jeg er sint for at fokuset hans på vekst førte til at han ofret sikkerhet til fordel for klikk. jeg er redd Mark har et team rundt seg som bare forsterker hans egne meninger, istedenfor å utfordre ham, sier Hughes videre til nyhetsnettstedet.

Flere etterspør deling

Hughes er ikke alene om å ønske at Facebooks blir begrenset.

Senator Elisabeth Warren, som også er presidentkandidat for Demokratene, har lovet å dele opp både Facebook, Amazon og Alphabets Google hvis hun blir president.

Hun har uttalt at disse store selskapene må deles opp for at man skal stimulere til konkurranse i tech-bransjen, skriver Reuters. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.