I en børsmelding tirsdag kunngjør Schibsted omfattende endringer i selskapet.

Konsernsjef Rolv Erik Ryssdal blir toppsjef i et nytt rubrikkselskap utenfor Norden, som skal skilles ut og børsnoteres. Nyheten om oppdelingen ble godt mottatt på Oslo Børs, og Schibsted-aksjen økte på kort tid over ti prosent tirsdag formiddag.

Følg Schibsted-aksjen på DN Investor

NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som tidligere var direktør i Aftenposten, vender tilbake som sjef for Schibsteds nordiske virksomheter, inkludert medieselskapene og rubrikkselskapene Finn.no, Blocket.se og Tori.fi i Finland.

– Det blir vemodig å slutte i NHO etter seks helt fantastisk spennende og meningsfylte år, men jeg gleder meg samtidig stort til å begynne i Schibsted – et spennende selskap som jeg kjenner godt etter mange år i ulike stillinger der fra 1998 til 2010, sier Skogen Lund i en pressemelding.

– Forandring skaper uro

I en intern melding til de ansatte i Schibsted-selskapene beskriver Raoul Grünthal, som er konsernsjef for Schibsteds medievirksomhet, omorganiseringen som klok.

– Vi får inn en ekstern sjef som skal lede «nye Schibsted». En som ikke er bundet til hvordan vi er strukturert og organisert i dag – og som kan se Schibsted med nye øyne. Det som er viktig er at Kristin Skogen Lund får tid til å sette en strategi, før vi får organisasjonen, roller og ny ledelse på plass, skriver Grünthal.

– Jeg forstår at forandring skaper uro og at vi har gått gjennom flere forandringer på kort tid. Samtidig må vi konstatere at endringer er konstante i vår bransje. Konkurransen i markedet forandres hele tiden – vi kan ikke sitte stille.

Han opplyser i meldingen at Skogen Lund mest trolig ikke er på plass i konsernet før slutten av 2018, og at han vil være midlertidig administrerende direktør frem til dette.

– Det er viktig at alle virksomheter jobber som vanlig og ikke stopper opp. «Business as usual» er ikke bare noe vi sier for å gjøre det enkelt for oss i ledelsen, det er faktisk det som gjelder, skriver Grünthal.

Gikk til treningskjede

Omveltningene skjer kort tid etter at Sondre Gravir, som var sjef for den internasjonale rubrikkvirksomheten i Schibsted, overraskende meldte overgang til treningskjeden Sats for halvannen uke siden.

Gravir var av mange sett som en mulig kandidat til å overta som konsernsjef i et samlet Schibsted den dagen Ryssdal ville gi seg.

Det er ikke lenge siden siste store rokering i Schibsted. Den skjedde for mindre enn ett år siden, da svenske Raoul Grünthal ble innsatt som konsernsjef for Schibsted mediedivisjon, mens Gravir fikk ansvar for rubrikkdivisjonen. Begge rapporterte til Ryssdal.

Oslo Børs stanset handelen med Schibsted-aksjer da meldingen kom.

Slik blir eierstrukturen i Nye Schibsted.
Slik blir eierstrukturen i Nye Schibsted. (Foto: Schibsted-presentasjon)

Beholder majoritet

Schibsted skriver i en pressemelding at selskapet vil beholde en majoritetspost i det nye selskapet, som foreløpig omtales som MPI, ved børsnoteringen.

MPI skal være et av de ledende selskapene innen rubrikkannonser på nett globalt, skriver Schibsted i meldingen.

Utskillelsen av den globale rubrikkvirksomheten skjer trolig for å gi Schibsted mer fleksibilitet til å foreta oppkjøp og inngå nye allianser med konkurrenter som Naspers/OLX Ebay og lignende aktører.

Ambisjonen fremgår ganske tydelig av det Schibsted selv skriver i omtalen av MPI: Selv om planen er å beholde en betydelig eierandel, vil det børsnoterte MPI ha en forenklet eierstruktur uten begrensninger når det gjelder eierskap eller stemmerett.

Utgangpunktet vil være at MPI viderefører dagens system i Schibsted med A- og B-aksjer med ulik stemmerett.

Som hovedeier vil Schibsted imidlertid støtte en omdanning til bare én aksjeklasse i MPI når tiden er moden.

«Det nye selskapet vil være godt utrustet for å spille en aktiv rolle i eventuelle strukturendringer i den nettbaserte rubrikkindustrien,» skriver Schibsted.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: