- Mediene besto en viktig prøve i Hemsedal-saken. Mediene skal aldri navngi personer i klanderverdige eller straffbare forhold, hvis ikke det er et berettiget informasjonsbehov. Og man skal i alle fall aldri navngi ut ifra en tanke om hevn eller gapestokk, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Pressetoppene ankom onsdag Arendalsuka, stedet der eliten i norsk politikk, organisasjons- og næringsliv og mediene smelter sammen hvert år.

Torsdag skal medieorganisasjonenes forsøke et verdensrekordforsøk i presseetikk. I 24 timer skal norsk- og internasjonal mediehverdag og ytringsfrihet diskuteres og debatteres.

Ingen verstinger

Blant temaene som skal tas opp er bruken av anonyme kilder i politisk journalistikk, samt pr-bransjens makt og etikk overfor mediene.

DN har allerede skrevet om hvordan pr-topp Jan-Erik Larsen forbereder seg til den debatten.

Løken Stavrum mener Hemsedal-saken, der ingen redigerte medier navnga de tre frikjente mennene, er et eksempel til god presseskikk. Hun mener også at norsk presse har et ufortjent dårlig rykte, og peker på at alle redigerte medier i Norge er knyttet til et etisk system gjennom Vær Varsom Plakaten.

- Pressen i Norge er mye bedre enn sitt rykte. Det er ikke noen mindre krav til Se og Hør enn det er til NRK, og man forholder seg lojalt til det. Vi har heller ingen medier som er gjenganger i vårt system når det gjelder å gå inn i privatlivet eller grafse, sier Løken Stavrum.

Ingen klager på kongelig brudd-dekning

Hun mener at dekningen av skilsmissen mellom Märtha Louise og Ari Behn også var eksemplarisk.

- Den viser det redelige i norsk presse. Det er en sak som dekkes i løpet av en liten helg, og så er det over. Meg bekjent har det ikke skjedd noe grafsing i privatlivet, og vi har heller ikke fått noen klager på dekningen, sier Løken Stavrum.

Løken Stavrum vedgår at pressen gjør feil, og man fortjener å bli kritisert for det, men synes ikke det er så rart at pressen har lav tillit i befolkningen.

- I land med pressefrihet, demokrati og stor tillit til det offentlige, så er det et mønster at man ikke stoler på pressen. I landene der det ikke er pressefrihet og lav tillit til det offentlige, stoler man mer på pressen, sier Løken Stavrum.

Les også: – Det slurves mye dnPlus

Pr-topp: Utrolig mye elendig

En av dem som skal være med på pressearrangementet i Arendal er tidligere redaktør i VG og Fædrelandsvennen, og nåværende First House-partner, Hans-Christian Vadseth.

Partner Hans-Christian Vadseth i First House.
Partner Hans-Christian Vadseth i First House.
 

Vadseth er ikke enig i at norsk presse er bedre enn sitt rykte.

- Det er ikke vanskelig å finne eksempler på gode saker der mediene har tatt riktige avgjørelser. Men det er heller ikke vanskelig å finne eksempler det motsatte, sier Vadseth - som mener at det beste av norsk journalistikk er bedre enn ryktet sitt.

- Men det er utrolig mye elendig, sleivete journalistikk som er enda dårligere enn det dårligste ryktet, sier Vadseth, som trekker frem VG-saken om bønnepauser for en muslimsk tiltalt som et eksempel på det motsatte av god journalistikk.

Vadseth mener PFU er en god ordning, men påpeker samtidig at statistikken ikke gir noen indikasjon på antall etiske brudd i norske medier hver dag.

- Det er kun de som har ork, kraft og mot til å klage inn redaksjonene som havner i den. For hvert brudd i PFU, tipper jeg det er mellom ti og tjue brudd som aldri kommer til PFU, sier Vadseth.

Han mener norske medier er for lite systematiske og regelbasert i måten man behandler presseetiske spørsmål.

- Det er i for stor grad overlatt til den enkelte. Dersom man har mer systematikk, tror jeg man kan luke ut mange feil. Men da må jo redaksjonene være villig til å bruke ressurser på det, og det er jo ikke så lett når selv DN driver med nedbemanninger, sier Vadseth.

Les flere saker fra Arendalsuka:

 

Vil bruke 500 millioner på å gjøre Norge verdensledende på helse  

Fem frokoster før lunsj dnPlus  

Investerer 50 mill. i kunstig intelligens

- Schjøtt up, Schjøtten!

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: