– Veksten skyldes at vi har et produkt som folk liker, og som de derfor nevner for vennene sine. Denne fellesskapstankegangen har vært avgjørende for oss som ikke har råd til å bruke millioner på markedsføring, sier gründer og administrerende direktør Eirik Frøyland Rime i Tise. 

Med en tjeneste skreddersydd for unge brukere er selskapet ett av flere som i fjor inntok det norske markedet for rubrikkannonser på mobil, og dermed utfordrer Schibsted-eide Finn og deres markedsplass Torget.

Etter at Rime og medgründer Axel Franck Næss fikk med skuespiller og designer Jenny Skavlan på laget i september, skjøt brukerantallet i været. 190.000 brukere har så langt registrert seg i appen, noe som tilsvarer oppunder en dobling siden november. 

Ser enormt potensial

Rime sier selskapet satser på å utvide til det europeiske markedet – og de er allerede i gang i Kina.

– Vi er ikke ferdige med å vokse i Norge, men vi tror dette kan funke mange steder. Ressursene og tiden legges primært mot Europa-ekspansjon. Kina er mer en mulighet vi ikke kan forsvare ikke å teste ut, sier Rime.

Med hjelp fra styreleder og tidligere Telenor-topp Rolv-Erik Spilling har Tise nå lansert en variant av gjenbruksappen i Kina. Spilling er også styreleder i selskapet GoDigitalChina, som hjelper nordiske selskaper med å etablere seg i det kinesiske digitalmarkedet. 

– Vi har en kinesisk variant av Tise ute som kjører på kinesiske servere. Prosjektet er i en eksperimentfase og er ikke markedsført ennå, men Kina er et av verdens største markeder for rubrikkannonser, så potensialet er enormt, sier Rime.

Målet er å få en ung, kinesisk middelklasse interessert i gjenbruk og bærekraft. Men gründerne forteller at veien inn på det kinesiske markedet har vært mer utfordrende enn her hjemme.

Snuser på boligannonser

På markedsføringssiden er Tise en lilleputt sammenlignet med konkurrentene i rubrikkmarkedet, som Schibsted-eide Finn Torget og Shpock samt amerikanske Letgo. For å etablere seg blant unge nordmenn har selskapet derfor inngått ubetalte samarbeider med flere unge moteprofiler, såkalte influencers. Blant dem er tidligere Stylemag-redaktør Celine Aagaard og «Skam»-kjendis Thomas Hayes.

Også medeier Jenny Skavlan har bidratt til å skape blest rundt gjenbruksappen, som til nå har konsentrert seg om bruktmote- og interiør. Da hun nylig la ut leiligheten sin for salg, dukket boligannonsen opp i Tise-appen. 

– Jennys leilighet fikk 65.000 visninger i appen på 24 timer, og vi fikk flere positive tilbakemeldinger fra eiendomsmeglere. Vi har ikke laget noe system for boligannonser foreløpig, men det er godt mulig vi tester ut dette som en mulig inntektsmodell etter hvert. Det er absolutt betalingsvilje i markedet, sier Næss.

«Utfordrende»

Av Tises nevnte konkurrenter er det bare Finn.no som har boligannonser i sin rubrikktjeneste. Digitaldirektør Erik Solberg i mediebyrået Carat tror det blir utfordrende for Tise å etablere seg i markedet for boligannonser.

– Aktører som tidligere har prøvd seg på boligannonser eller i rubrikkmarkedet for øvrig, har lansert tiltak som gratisannonsering eller offensiv markedsføring, i et forsøk på å bryte gjennom «Finn-monopolet». Likevel har det ikke fungert. Finn sitter på det største lageret av kjøpere og selgere. Dessuten har Schibsted mye data de kan benytte for å gjøre boligannonsene mer treffsikre, sier Solberg.

Han påpeker at det samme gjelder Facebook, som også utfordrer Finns markedsandeler. At hovedandelen av Tise-brukere er under 35 år, tror digitaldirektøren imidlertid kan være en fordel.

– Det Tise har gjort riktig, er at de har prøvd å ta eierskap til en nisje der andre ikke står like sterkt. Det gjør at de kan eie et segment og snakke til en spesiell målgruppe. Skal de lykkes med boligannonser, må de finne en bro mellom målgruppen og hvordan denne kjøper eiendom. Det er vanskelig, men ikke umulig, sier Erik Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.