Schibsteds resultat før skatt økte med hele 150 prosent i 2017.

Torsdag morgen møtte konsernsjef Rolv Erik Ryssdal og styreleder Ole Jacob Sunde analytikere og presse i hovedkvarteret i Apotekergata i Oslo.

Etter presentasjonen vanket det applaus – og ingen spørsmål fra salen.

– Det er vel mye annet som foregår, kanskje, sier styreleder Ole Jacob Sunde.

Markedet reagerte langt fra like positivt. Schibsteds A- og B-aksje hadde like før klokken 11 torsdag falt med henholdsvis 4,7 og 3,4 prosent. Mediekonsernets børsverdi er dermed redusert til cirka 52 milliarder kroner.

Utsetter papirdød

Mediehusene i Norge og Sverige står fortsatt for over halvparten av Schibsteds samlede omsetning, til tross for at mediekonsernet gjerne bruker mest tid på å snakke om sine nordiske og internasjonale rubrikkselskaper.

Bratt fall i papiravisopplagene og et ras i inntektene fra papirannonser gjennom flere år, har ført til at mange har gått og ventet på papiravisens endelige dødsdom fra Schibsteds side.

Men den vil ikke konsernsjef Rolv Erik Ryssdal servere. Tvert imot.

– Jeg er positivt overrasket over hvor mange som er glad i papiravisen. Jeg er mer optimist når det gjelder hvor lenge den vil vare enn om du hadde spurt meg for to år siden, sier Ryssdal etter fremleggelsen av Schibsteds resultat for fjerde kvartal og hele året 2017.

Kommer på Alexa

Styreleder Ole Jacob Sunde vil heller ikke servere noen sluttdato for VG og Aftenposten på papir.

– Det handler om å drive papiravisene godt, og utvikle det digitale for alt det er verdt. Vi må ha mange kontaktpunkter med brukerne. I fremtiden vil du kunne få nyhetene fra VG og Aftenposten opplest av Alexa om morgenen, sier Sunde, med henvisning til den «intelligente» digitale assistenten fra netthandelsselskapet Amazon.

Alexa er stemmestyrt og kan blant annet lese nyheter fra nettet, ved siden av å styre belysning, musikk og tv-skjerm.

Sunde vil ikke tidfeste når Schibsted kommer med et slikt produkt, og understreker at papiravisen fortsatt er viktig for mange mennesker.

– Mange er villig til å betale litt ekstra for å få papiravisen hjem. Det er en annen leseropplevelse, og den vil vi tilby så lenge det er et tilstrekkelig marked og betalingsvilje for det. Det handler om å tilby ulike leseropplevelser på ulike tidspunkt av dagen, sier Schibsteds styreleder.

Sunde gleder seg over at sønnen på 23 år ønsket å ha Guardian Weekend-abonnement på papir i London, og får selv fortsatt levert Aftenposten og Dagens Næringsliv hjem i papirformat hver dag.

– Jeg innrømmer at jeg ikke får lest begge i detalj hver dag, men dybdestoff på kveldstid er bra på papir, synes Sunde.

Skryter av VG

Antall digitale abonnenter på VGs betaltjeneste VG+ passerte 142.000 i fjerde kvartal.

– I mediehusene gjøres det mye godt arbeid. Resultatene viser stødig utvikling. Det er fokus på digital utvikling, samtidig som man forsøker å balansere kostnadene. Det er veldig god digital vekst i VG, sier Rolv Erik Ryssdal.

VG leverte en liten vekst i årsomsetning fra 1,7 milliarder i 2016 til 1,74 milliarder i fjor, og like under halvparten av VGs inntekter kommer nå fra nettet.

Driftsresultatet i avishuset økte fra 272 millioner i 2016 til 339 millioner kroner i 2017, noe som resulterte i en driftsmargin på 19 prosent.

Fall regionalt

I abonnementsavisene Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen falt omsetningen med vel 11 prosent og endte på like over 2,5 milliarder kroner i 2017.

Forklaringen er at abonnementsavisene ikke klarte å demme opp papirfallet med vekst i nettinntekter. 631 millioner kroner ble fasit for abonnementsavisenes digitale inntekter i 2017, 16 millioner kroner høyere enn de var i 2016.

Driftsresultatene for disse avisene samlet endte likevel på 185 millioner kroner, en forbedring på nesten 15 prosent fra året før.

Brasil nær break-even

Internasjonalt har Schibsted lykkes med å få ned de voldsomme investeringene som belastet økonomien i en årrekke mens selskapet kjempet for å vinne kontroll over markedsplasser i attraktive markedsplasser som Brasil og Mexico.

I en rekke land er konkurransen eliminert gjennom at Schibsted har inngått samarbeid med hovedkonkurrenten Naspers og deres rubrikkselskap OLX.

I fjor økte Schibsted blant annet sin eierandel i OLX Brasil fra 25 til 50 prosent, og tok full kontroll over Yapo i Chile.

Nå melder Schibsted at omsetningsveksten i rubrikkselskapene som fortsatt er i investeringsfasen økte med hele 66 prosent i fjerde kvartal 2017, sammenlignet med samme periode året før.

Driftsunderskuddet i kvartalet ble redusert fra minus 22,9 millioner euro til minus 16,3 millioner euro.

I Brasil gikk OLX Brasil ifølge Schibsted i break-even i fjerde kvartal, hvis man holder oppkjøpet av eiendomstjenesten Storia Imoveis utenfor.

I Frankrike økte omsetningen i pengemaskinen Leboncoin med 20 prosent fra fjerde kvartal 2016. Samtidig falt lønnsomheten, men en driftsmargin på 55 prosent er også til å leve med.

I Norge omsatte rubrikkvirksomheten til Finn.no for 1,9 milliarder kroner og hadde en driftsmargin på 37 prosent i 2017.

Det svenske motstykket, med flaggskipet Blocket.se, omsatte for vel en milliard kroner og hadde en driftsmargin på 48 prosent.(Vilkår)

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo
Kunstinstallasjonen er mer enn tre etasjer høy og har tusenvis av programmerbare LED-lys.
02:05
Publisert: