Torsdag ettermiddag lanserte TV 2 fem tiltak mot seksuell trakassering på arbeidsplassen.

– Vi har de siste dagene erkjent at det er gjort grove feil, vi har sagt hva vi mener om det som har kommet frem, og hvordan vi vil at TV 2 skal være som arbeidsplass, sier kanalens sjefredaktør og administrerende direktør Olav T. Sandnes i en pressemelding.

– Det er min oppgave å omsette dette til handling. Det gjør vi nå, sier han.

Fem tiltak

I pressemeldingen presenteres TV 2s plan for videre arbeid med kommentarer fra Sandnes:

1. Bygge kunnskap

– Jeg vil sørge for at ledere og mellomledere i TV 2 får oppdatert kunnskap om håndtering av ulike situasjoner relatert til seksuell trakassering. Noe er uakseptabelt, mens noe er også straffbart. Vi har solid kompetanse internt, men vurderer også å bruke eksterne som kan hjelpe oss med dette.

2. Kartlegging

– Vi har sagt at vi skal til bunns i dette, da må vi kartlegge det skikkelig. Det har vi allerede startet med. Det skal vi gjøre i tett samarbeid med tillitsvalgte.

3. Gjennomgang av rutiner

– Vi har skjerpet våre varslingsrutiner, og de må vi fortsatt se på med et kritisk blikk. Trenger vi å tydeliggjøre ytterligere, trenger vi å skjerpe noe? Vi må sørge for at vi har gode rutiner i hele TV 2.

4. Senke terskel

– Vi må senke terskelen for å melde fra om slike saker. For eksempel bør dette være en naturlig del av dialogen med nærmeste leder i medarbeidersamtaler og medarbeiderundersøkelser. Når mellomledere tar opp og signaliserer at dette er viktig å snakke om, er det lettere å melde fra. Medarbeidere skal ikke lure på hva mellomlederen mener om dette. Det må ledes fra toppen, ikke fra bunnen.

5. Oppfølging og evaluering

– Når vi tar disse initiativene må vi samtidig finne ut om det fungerer. Derfor vil jeg allerede nå si at disse tiltakene vil bli evaluert etter et halvt år.

I hardt vær

TV 2 har vært i hardt vær etter DNs avsløring om at TV 2s sportsdirektør, Vegard Jansen Hagen, lot en mann fortsette i kanalen i over ett år – selv om sjefer visste at han hadde seksuelt trakassert og forsøkt å sperre inne to kvinner på hotellrom.

Episodene ble kjent etter at medieprofil Aleksander Schau lørdag postet en rekke innlegg på Twitter der han trakk frem flere hendelser av seksuell trakassering fra sin tid i kanalen.

TV 2 har i ettertid bekreftet at kanalen har sparket flere ansatte grunnet seksuell trakassering de siste årene.

– Jeg forstår at det er stor offentlig interesse for sakene som har kommet opp, samtidig vil jeg være tydelig på at det må gå en grense for hva vi kommentere, av hensyn til alle involverte og personvernet, sier Sandnes i torsdagens pressemelding.

– Vi må heller ikke glemme at dette handler om mennesker i og utenfor TV 2 som garantert har det tøft nå, sier Sandnes.

Tidligere torsdag oppdaterte han sine ansatte i en epost om hva som skjer videre. Etter det DN kjenner til, ble det klokken 13.00 holdt allmøte både i TV 2s lokaler i Bergen og Oslo.(Vilkår)

Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: