Mens oljenasjonen Norge setter inn krabbegiret, er det lite smalhans å spore i regnskapene til meglerhuset ABG Sundal Collier.

Toppsjef Knut Brundtland tilskriver de gode resultatene at selskapet får uttelling for sin bredde og nordiske innretning. Han mener de også bør stilne dem som har ment at meglerhusets gode rangeringer har til gode å slå ut i inntektene.

- Vi er ikke et norsk meglerhus eksponert mot oljesektoren, sier Brundtland til DN torsdag.

Det er heller ikke oljerelaterte transaksjoner som dominerer aktiviteten i fjerde kvartal, men salgene av it-selskapene Evry og Vizrt, og børsnoteringer av treningskjeden XXL og eiendomselskapet Entra.

- Positivt

Oljeprisfallet er imidlertid ikke uten relevans. Brundtland påpeker at det bedrer økonomien i flere land samtidig som det skaper oppdragsmuligheter.

- Det er positivt innenfor vår virksomhet i Sverige og Danmark, og så er det positivt for rådgivningen vår fordi det blir mer omorganisering og restrukturering, sier toppsjefen.

Han legger til at oljeskrellen gjør det utfordrende å hente obligasjonspenger til en oljesektor som har tatt veldig mye fra før. Det begrenser børsnoteringsmulighetene innenfor den sektoren, ifølge ham.

- Relativt sett, i forhold til våre konkurrenter, så er dette bra fordi vi er mye mer diversifisert enn alle, og vi er et mye mer sterkere integrert nordisk team, sier Brundtland.

Ser til naboene

Det er også fra Sverige og Danmark han venter den største veksten fremover. Den nest største transaksjonen meglerhuset var rådgiver for i fjerde kvartal, var ICAs kjøp av den svenske apotekkjeden Hjärtet.

- Ser du på statistikken over hva som ble gjort i Norge ifjor, så er det ikke realistisk å se noe særlig vekstpotensial her fordi vi har så mye, sier Brundtland.

ABG-sjefen og hans makkere deler et utbytte på 272 millioner kroner for fjoråret etter å ha lagt bak seg det beste kvartalet på over fire år.

Øker utbyttet

Med like mange ansatte som i tilsvarende periode foregående år, økte inntektene med nær 50 prosent i årets siste måneder, og 25 prosent året over ett. Det gir en inntekt på henholdsvis 1,5 millioner og 4,5 millioner kroner per hode.

- Det er åpenbart at 2014 var et meget godt år for oss, sier Brundtland på en presentasjon i morgentimene torsdag.

De gode resultatene gjør også at det drypper på eierne. Selskapet dobler utbyttet til én krone, og varsler fullmakt til å kjøpe tilbake egne aksjer for 125 millioner kroner.

Lover mer

Meglerhuset viser fremgang både innen markedsvirksomheten, som omfatter aksje- og obligasjonsmegling, derviat- og valutatrading, samt innen investment banking, som omfatter oppkjøp og fusjoner, børsnoteringer og aksje- og obligasjonsutedelser. Sistnevnte er primært resultatbasert, og fjerde kvartal var sterkt i så måte.

Markedsvirksomheten økte inntektene til 199 millioner kroner, mot 156 millioner kroner i samme periode foregående år, mens investment banking oppnådde 193 millioner kroner (107).

Det rullerende firemånedersnittet for investment banking-virksomheten steg til 126 millioner, og passert dermed det tidligere uttalte normalnivået på 120 millioner kroner for første gang på fire år. Brundtland mener 2014 bør være "normgivende".

- Vi bør kunne se dette nivået eller bedre fremover, sier ABG-sjefen.

Les også:
Øker bonusutbetalingene med over 50 prosent
Norwegian faller kraftig på Oslo Børs
Milliardsmell for Norwegian  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.