Det amerikanske aksjemarkedet har steget med over 14 prosent hitttil i år, og 2013 ligger an til å bli det femte oppgangsåret på rad.

Alan Valdes, som har jobbet på handelsgulvet på New York-børsen hele yrkeslivet, mener børsoppturen er en boble blåst opp av sentralbankenes pengetrykking og datamaskinenes trading, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er totalt et kasino, sier han til DN om aksjemarkedet nå.

To grunner
Valdes mener det er to grunner til at oppturen fortsetter så uavbrutt:

* For det første trykker sentralbanker verden rundt penger i stor stil, i håp om at pengerikelighet og lave renter skal få folk og bedrifter til å bruke mer penger og få fortgang på økonomien. Mange av pengene brukes i stedet i aksjespekulasjon, i mangel av andre gode investeringsalternativer. Den amerikanske sentralbanken pøser ut rundt 85 milliarder dollar i måneden ved å kjøpe rentepapirer fra privat sektor.

* For det andre mener Valdes at superdatamaskiner og såkalt programhandel fører til et annet handelsmønster enn i tidligere tider, da bølger av frykt skyllet gjennom markedet og førte til flere korreksjoner underveis.

En boble
Flere meglere DN snakker med, er bekymret for hva som vil skje den dagen den amerikanske sentralbanken forsøker å rulle tilbake stimulansetiltakene.

Meglernestor Alan Valdes er ikke i tvil om at aksjeoppturen er en boble:

– Enn så lenge er det en fest. Til slutt vil det bryte sammen. Da vil showet være over. Akkurat nå er det storartet. Men dette vil slutte med én gang sentralbanken trekker seg unna. I aksjer er det definitivt en boble. Eiendom er litt annerledes, men i aksjer er det virkelig en boble som bygges, sier Valdes til Dagens Næringsliv.

Han viser til dagligvarehandelen som en klar indikasjon:

– Se på Walmart. Forrige kvartal var svakt, og dette kvartalet var svakt. Det bekymrer oss. Halve USA handler der.

I Dagens Næringsliv tirsdag kan du lese investorene Aasulv Tveitereid og Håvard Nesheims vurderinger av utviklingen på Oslo Børs.

Les også: - Noe vil gå veldig galt


<b>Frykter ny gigantisk finanskrise</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.