Senere på dagen tirsdag overleverer professor Steinar Holden rapporten en rapport om lønnsdannelsen og utfordringer i norsk økonomi til finansminister Siv Jensen.

Ifølge Dagens Næringsliv tirsdag er hovedbildet i rapporten er at den norske modellen har fungert bra, og at kraftige endringer vanskelig kan tenkes på kort sikt.

Vil beholde frontfagsmodellen
En av klagene i debatten om lønnsdannelsen har vært at den svært lønnsomme oljeleverandørindustrien utgjør en for stor del av dagens frontfag, og at lønnsveksten ellers i økonomien dermed blir høyere enn for eksempel handelsbedrifter kan tåle. Blant annet hovedorganisasjonen Virke har derfor vært kritisk til dagens frontfagmodell.

Men etter det DN kjenner til kommer ingen anbefalinger om endring her. En grunn er at frontfagene også er først ut i eventuell arbeidskonflikt. Der vegrer nye bransjer seg for å bli med.

Frontfagmodellen innebærer at det er industrien og konkurranseutsatt sektor som setter rammer for hvilken lønnsvekst økonomien kan tåle. Skjermet privat sektor og offentlig sektor skal følge etter konkurranseutsatt sektor – og heller ikke ha høyere lønnsvekst. Grunnen er hensynet til kostnadsutvikling og konkurranseevne. Denne uskrevne regelen har vært mer eller mindre respektert av partene i norsk arbeidsliv siden 1960-tallet.

Kan takke arbeidsinnvandringen
Ifølge VG konkluderer også rapporten med at nordmenn flest kan takke flere hundre tusen arbeidsinnvandrere for den enorme velstandsøkningen i Norge de siste ti årene. I rapporten slås det ifølge VG fast at arbeidsinnvandringen har vært mye mer omfattende enn noen kunne forutse da Norge ble en del av EUs indre marked på 90-tallet - og ikke minst etter EU-utvidelsen mot Øst-Europa i 2004 og 2007.

Utvalget mener at regjeringen må ta langt hardere grep for å bekjempe sosial dumping og varig fattigdom hos arbeidsinnvandrerne. Allmenngjøring, som innebærer at man innfører landsomfattende tariffavtale for alle arbeidstagere i en sektor - også uorganiserte og utenlandske - er at av tiltakene som skal hindre lønnsdumping.

Ifølge VG er et annet hovedpunkt at produktiviteten i arbeidslivet fortsatt øker. Dette har lagt grunnlaget for at Norge har kunnet ha høy lønnsvekst de siste årene.

LES OGSÅ:

PÅ INNSIDEN: Oljesmurt lønn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.