Lavere inntekter fra aksjemegling tvinger meglerne til å tjene mer penger på andre arenaer. Innhenting av penger i forbindelse med børsnoteringer, emisjoner og obligasjonslån har blitt den største inntektskilden. Eksanalytiker Aslak Berge kritiserer meglernes metoder i en ny bok. Det skriver Dagens Næringsliv.

Les: - Knus kneskålene hans!

Betaler best
– Enten man er bilselger, snekker eller megler gjør man det man kan ut av forretningen. Men rammeverket og strukturen er slik at man kan tjene voldsomt på enkelte råd. Det gjør det tvilsomt at rådene til enhver tid er til det beste for investorene. Én av partene vil i de fleste tilfeller lide. Det sier seg selv at det er sannsynligvis ikke den som har betalt meglerhuset det høyeste honoraret. Bare se på milliardene som er hentet inn, for høye honorarer, til selskaper som kort etter får problemer, sier forvalter Peter Warren

Kritisk til smøring
Warren mener de tette bindingene mellom forvaltere og meglere er ille. Han mener det er flere eksempler på at obligasjonseiere har godtatt å gi bort penger i tilfeller der meglerhus har presset på for å få refinansiere børsnoterte selskaper.

– Det er vanskelig å forholde seg til den smøringen som foregår. Det gjøres ikke gratis, formålet er å få business. Men det står eksempelvis ikke i fondets årsrapport at forvalteren var to ganger på betalt tur til Kitzbühel eller Courchevel, sier han.

Kundene tapte alt
I boken «En bryggesjauers bekjennelser» forteller Berge at en analytikerkollega besteg Kilimanjaro sammen med ledelsen i Artumas Group.Meglerhuset tjente 25–35 millioner kroner på oppdrag for selskapet, ifølge eksanalytiker Aslak Berge. Investorene satt igjen blakke. First Securities tok oljemyggen Artumas Group på børs og hentet inn over en milliard kroner i frisk kapital for selskapet. Hele tiden var analyseavdelingen ekstremt positiv, skriver Berge i sin nye bok.

Det gikk fryktelig galt. På to år tapte investorene 99,9 prosent av innsatsen. Selskapet har siden skiftet navn til Wentworth Resources.

– Et klassisk eksempel på at meglerhus og enkeltpersoner meler sin egen kake på bekostning av kundene. Man kan finne flere eksempler i First og enda flere om man også leter hos andre meglerhus i byen, sier Berge.



Les mer:
Leder DN: Meglernes lønn
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.