Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, og Aker-dominerte Aker Solutions, er under hard skyts for leieavtalen selskapene har gjort seg imellom om fartøyet "Aker Wayfarer".

company:aker

Jusprofessor Beate Sjåfjell ved Universitetet i Oslo mener det er sannsynlig at verdioverføringen på omkring 300 millioner kroner fra det mindre Røkke-kontrollerte selskapet til det mer Røkke-kontrollerte selskapet, bryter med aksjeloven og at det dreier seg om en ulovlig verdioverføring, gjort med forsett, skriver Dagens Næringsliv tirsdag.

- Jeg har vanskelig for å forstå at personene som er involvert kan ha vært så bevisstløse at de ikke har forstått hva de har holdt på med, sier Sjåfjell til DN.

Finansprofessor Øyvind Bøhren ved BI og finansprofessor Thore Johnsen ved NHH kritisterte begge forholdet i Dagens Næringsliv mandag.

Aker gikk imidlertid påstandene hardt i rette.

– Vi er helt uenige i premissene, påstandene og vurderingene, sa informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til DN i går.

Bøhren mener transaksjonen er et eksempel på såkalt tunneldrift, som innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et annet selskap der samme aksjonær har høy eierandel, til en annen pris enn markedspris.

Sjåfjell mener slik tunnelvirksomhet er et alvorlig samfunnsproblem som altfor ofte får gå upåaktet hen.

- Dersom dette har vært en bevisst verdioverføring, bør det etter mitt syn vurderes å reise en straffesak mot de involverte, sier hun.

Les hele saken i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, nettbrett eller som e-avis.

Les også:
Nekter å refundere Norwegian-billett

Nytt oljefunn i Norskehavet

Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent

Mener Røkke «skrur» staten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.