Den topprangerte oljeanalytikeren Oddvar Bjørgan i SpareBank 1 Markets mener ESAs Statoil-undersøkelse kan tilsvare rundt én krone per Statoil-aksje, ifølge en oppdatering onsdag.

Det tilsvarer omkring 3,2 milliarder kroner, med like mange ustedte aksjer.

Statoil meldte tirsdag ettermiddag at EFTAs overvåkningsorgan, ESA, assistert av Konkurransetilsynet, gjennomførte en kontroll ved Statoils kontor i Stavanger tirsdag. Undersøkelsene ble utført på vegne av Europakommisjonen.

Hvis man ser på bøtene gitt i Libor-skandalen, så tror Bjørgan at en bot på syv milliarder kroner for Statoil vil være i den høye enden. I tillegg kan boten være berettiget for skattefradrag.

company:stl

Til tross for at reglene tillater en svært høy bot i Statoils tilfelle, så mener meglerhuset at historien har vist noe annet.

Ifølge ham vil det ta lang tid før man vil kunne konkludere i saken - trolig kan en dom bli anket - en skatt kan være berettiget for skattefradrag. I tillegg kan det bli vanskelig å bevise at noe feilt har blitt begått.

«Konkurransemyndighetene mistenker at flere selskaper kan ha deltatt i konkurransebegrensede avtaler og/eller samordnet opptreden i strid med EØS avtalens artikkel 53. I tillegg gjelder kontrollen mulig misbruk av potensiell dominerende stilling av en annen part, i strid med EØS avtalens artikkel 54», heter det i Statoil-meldingen.

SpareBank 1 Markets skriver i oppdateringen at det er umulig å anslå utfallet av saken, men etter det meglerhuset kjenner til, så er maksimalboten for en slik overtredelse ti prosent av fjorårets totale omsetning.

I Statoils tilfelle er dette ekstremt høyt, selskapet selger også tredjeparts olje, inklusive andelen til den norske staten, og dets rapporterte totale inntekter på 705 milliarder i fjor. Basert på dette kan straffen i verste fall 70 milliarder kroner, ifølge oppdateringen.

Statoil-aksjen er ned 6,71 prosent til 129,10 kroner, som følge av aksjen handles ex. utbytte på 6,75 kroner onsdag. Det er omsatt Statoil-aksjer for 580 millioner kroner.

Les også:
Fransk oljegigant advarte om «unøyaktige» oljepriser

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.