På Sentios partibarometer for DN faller Ap 3,1 prosentpoeng, mens Høyre bykser frem tilsvarende, i tråd med trenden i en rekke målinger denne måneden. Forskjellen er at denne målingen er gjort i den uken hvor tv-bildene fra Storskog i sterkest grad viser fortvilte asylsøkere etterfulgt av kritikk fra opposisjonsleder Jonas Gahr Støre og en rekke andre for regjeringens håndtering.
– Jeg tror velgerne premierer at vi har vist lederskap og løsninger i en tid med krevende saker for landet. Det gjelder både flyktningsituasjonen og ledigheten, sier statsminister Erna Solberg til DN.
Hun berømmer Ap-lederen for å ha støttet regjeringens forslag til lovendringer i høst, tiltak som førte til at asylstrømmen over russergrensen ble borte. Men samtidig er hun klar på at folk blir forvirret når Ap i ettertid har kritisert regjeringens håndtering av situasjonen på Storskog.
Kunne vært verre
– Jeg er glad for at Ap, Venstre, KrF og Senterpartiet helt eller delvis har støttet våre forslag. Det var alvoret i situasjonen som gjorde at flertallet ble med på det. Hadde vi ikke håndtert situasjonen på Storskog, hadde vi vært i en situasjon der hver eneste asylsøknad måtte bli behandlet i Norge. Det var det den nasjonale lovgivningen sa. Det holder ikke i en sånn situasjon, sier Solberg.
– Opplever du at Støre nå bare kritiserer retorikken, ikke politikken fra regjeringen?
– Ap har vært en god partner i å være enig i situasjonsbeskrivelsen, men så har det kommet forskjellige signaler fra Støre og resten av Ap. Den ene dagen er de enige om politikken og den andre dagen er de kritiske mot hele regjeringen. Min jobb er ikke å kritisere Ap for det de gjør, men Støre oppleves nok som litt utydelig.
– Hvordan?
– Jeg opplever dem som tydelige når de har støttet oss, men de er utydelige når de møter andre i debatter. Velgerne hører støy når de hører uklarhet fra Ap. Det tror jeg vi som politikere alltid må være klar over. Ap har alltid hatt en debatt internt om hvor strenge eller snille de skal være. På landsmøtet i vår skulle de være mer humane for å signalisere en annen kurs. Nå sier de ikke det lenger. Nå sier Ap igjen at de skal være strenge og rettferdige. Det er en utfordring for folk å holde følge med hva Ap egentlig mener, sier Solberg.
Kontroll på grensen
Jonas Gahr Støre medgir overfor DN at flyktningsituasjonen er en årsak til nedgangen på målingene. Han mener Ap ikke har vinglet.
– Jeg har forståelse for at statsministeren føler seg presset og ikke får med seg Arbeiderpartiets politikk, men jeg kan berolige henne med at vår linje er fast. Norge skal ha kontroll ved grensen, samtidig som vi både stiller krav til de som skal bli og stiller opp for dem. For Ap er den selvfølge at politikken vår skal være human, og det overrasker meg at en statsminister fra Høyre stusser over dette. At asylpolitikken skal være human har Ap ment hele tiden, sier Støre.
Han mener kritikken av regjeringen har vært på sin plass.
– Regjeringen forvaltet den brede plattformen forlikene ga på en dårlig måte. Frp, som har ansvaret for politikken, har med sin retorikk og sine gjentatte angrep på forlikspartnerne gjort en vanskelig situasjon vanskeligere, i en tid der vi faktisk burde forsøke å stå sammen.
– Hverken innenrikspolitisk eller utenrikspolitisk har regjeringen gjort feil, men det er retorikken til Frp det er noe galt med?
– Forutsetningen for alt vi ble enige med regjeringen om i høst er at Norge skal oppfylle sine forpliktelser etter internasjonale konvensjoner, og at asylsøkere ikke må få svekket sin rettssikkerhet. Her har regjeringen skapt usikkerhet, og det preger debatten nå, sier Støre.
Retur alltid vanskelig
Statsminister Erna Solberg mener regjeringen ikke kan klandres for problemene i Øst-Finnmark.
– Nei, det er vanskelig å se hvordan vi kunne håndtert situasjonen annerledes. Returer er alltid vanskelig. Folk vil ikke returneres til Russland eller til hjemlandene sine. Returer er alltid dramatiske for de menneskene det gjelder. De har satset mye penger og de har satset ære. Det er et stort nederlag. Vi returnerte 200 personer, helt frem til bussen ble satt opp og mediefokuset kom, i den gruppen vi har vært enige med russerne om å returnere, sier Solberg.
– Er det opposisjonen som er årsaken til at det har stoppet opp?
– Nei. Samarbeidet med Russland om hvordan vi skulle gjøre det har fungert. Vi er uenige om de som har kommet med turistvisum. Når det stoppet opp, kan det være mange grunner til det, sier Solberg.
LES OGSÅ OM:
Solvik-Olsen stanset ansettelsesprosess: Misfornøyd med søkerlisten
Starter undersøkelser av professor-publiseringer: Starter egen granskning
Helsebråket: Legemakt og penger
SE OGSÅ PÅ DNTV: - Hele landet har hatt god boligutvikling i år, unntatt...
<iframe allowfullscreen="allowfullscreen" allowtransparency="true" frameborder="0" height="400" mozallowfullscreen="mozallowfullscreen" msallowfullscreen="msallowfullscreen" oallowfullscreen="oallowfullscreen" src="//datawrapper.dwcdn.net/gf4r0/1/" webkitallowfullscreen="webkitallowfullscreen" width="100%"/> </p><p ><strong><a href="http://www.dn.no/dagensavis/">Les hele avisen</a></strong></p></field><field name="byline"/><field name="paid">true</field><field name="enablerefereraccess">false</field><field name="w8issuepage">12</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:DNs_partibarometer" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Arbeiderpartiet" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Jonas_Gahr_St%C3%B8re" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Politikk"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Meningsm%C3%A5ling"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.