Microsoft presenterte nylig arvtageren til den svært populære spillmaskinen Xbox 360. Ambisjonene for Xbox One er store. Den skal ikke bare være en spillmaskin, men fungere som mediesenter og erstatte tv-bokser.

Men kraftpakken har også skapt kontroverser, blant annet fordi maskinen har øyne som ser og analyserer deg, og ører som alltid er på, og som er koblet til internett. Tysklands komisær for databeskyttelse og informasjonsfrihet har kalt muligheten for å spionere på livet i stua for et "forskrudd mareritt".

- Under merket "spillmaskin" dytter Microsoft ut en overvåkingsmaskin på markedet, sa Peter Schaar til Spiegel.de.

Storebror i stua?
Det som skaper bekymring er versjon 2.0 av Kinect. Dette var tilleggsutstyr til Xbox 360, og gjorde maskinen i stand til å se dine bevegelser og integrere dette i spill. På den nye versjonen er ikke dette noe perifert tilleggsutstyr, men en nødvendig del av maskinen, skriver Forbes.com. Kinect har dessuten fått langt bredere funksjonalitet, og kan lese alt fra dine ansiktsuttrykk til din puls.

- Xbox måler kontinuerlig alle typer informasjon om meg, fra reksjonstid til læring eller humør. Dette behandles på en ekstrern server, og kan muligens også sendes til tredjeparter. Om det noen gang vil bli slettet kan ikke brukeren påvirke, sier Schaar.

Svært lignende ting kan for øvrig også sies om moderne smarttelefoner. De utstyres med stadig flere sensorer, og flere apper kan ha fri tilgang til både kamera og mikrofon på din mobil, samt mulighet til å sende informasjon over internett.

Les også: Selskaper kan sjekke hvem du prater med

Er du nysgjerrig på hva som faktisk samles inn om deg. Krev innsyn og bidra til prosjekt #mappami: <b>- Jeg vil se mappa mi</b>

<b>Slik kan du bidra til #mappami</b>

Belønnet for å se reklame?
Noen av bekymringene rundt Kinect knytter seg til patenter Microsoft har søkt om. Det ene beskriver hvordan mennesker kan komme til å tjene virtuelle penger eller rabatter ved å se på tv. Man regner med at det kan dreie seg om kameraet på Kinect og programvare som kjenner igjen ansiktet ditt, skriver Pontus Gunnarsson, i idg.se. Han mener Kinect eventuelt kan brukes til å tvinge deg til faktisk å se tv-reklamen for å få en slags belønning. Det holder kanskje ikke lenger å spole over eller å gå på toalettet i reklamepausen. Men han påpeker samtidig at et patent ikke forteller hva selskapet faktisk vil gjøre.

Det samme gjelder nok for Microsoft-patentet som beskriver en metode for å begrense hvor mange som ser på en film eller et tv-program. Også dette antas å kunne kobles til Kinect, men det kan godt være det aldri vil skje.

Ifølge Cinemablend.com er det snakk om et system for innholdspresentasjon som kan sjekke hvor mange som ser på, og gjøre tiltak hvis det er flere seere enn det man har kjøpt lisens for. Spiegel.de skriver at Microsoft ennå ikke har kommentert dette patentet.

Beroliger brukerne
Microsoft nekter for at det er snakk om å spionere på brukerne med Xbox.

- Microsoft har veldig, veldig gode personvernregler. Vi er verdensledende på personvern, forsikrer Microsofts visepresident, Phil Harrison overfor Eurogamer.net.

- Vi bruker ikke Kineckt til å spionere på noen i det hele tatt. Vi lytter etter ordet "Xbox on" og skrur da på maskinen, men vi sender ikke ut personlige data på noen måte eller form som kan knyttes til deg, med mindre du eksplisitt velger å gjøre dette, sier han.

Les også:

<b>Datamaskiner kan "regne ut" om du får drømmejobben </b>

<b>- Jeg vil se mappa mi</b>

<b>Slik kan du bidra til #mappami</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.