Senterpartiet presenterte sitt alternative statsbudsjett mandag. Det beste med dokumentet er nettopp at det er alternativt. Vedtatt blir det heldigvis ikke.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ønsker å fremstå som mer ansvarlig enn regjeringen. Det gjør han ved å bruke to milliarder kroner mindre i oljepenger. Det er ikke et spesielt imponerende beløp, særlig når partiet øker det offentlige forbruket. Det er enda mindre imponerende når Sp ikke klarer å finansiere sin forsøksvise nøkternhet uten budsjettering som er helt uten realisme.

Partiet gjør opp budsjettet sitt ved å kutte 2,57 milliarder kroner i det norske EØS-bidraget. Det er mer enn en halvering av det regjeringen har foreslått. Noe slikt kan ikke gjennomføres uten å reforhandle avtalen med EU. Det virker ikke spesielt sannsynlig at EU vil være enig i at det er en god idé å gi et av Europas rikeste land rabatt i EØS-prisen. Det finnes andre og mer trengende land i Europa enn Norge.

Det norske EØS-bidraget går kraftig opp neste år på grunn av forpliktelser Norge forlengst har påtatt seg i samarbeidet med EU. For Sp, som helst vil si opp hele EØS-avtalen, spiller det kanskje ikke noen rolle å bryte internasjonale forpliktelser – selv ikke forpliktelser Norge påtok seg med Sp i regjering. Men realistisk budsjettering er det ikke.

I tillegg er den direkte usympatisk. Sp anklager regjeringens budsjettforslag for å være usosialt. Men kuttet Sp foreslår i EØS-midlene, vil ramme blant annet tiltak for noen av Europas svakeste. Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til å jevne ut forskjeller i Europa. Men solidariteten i Sp strekker seg tydeligvis ikke til sårbare grupper i Romania, barn i Litauen, miljøovervåkning i Polen, arbeid mot hatkriminalitet i Tsjekkia, støtte til kulturarv i Slovakia eller greske familier som er rammet av den økonomiske krisen. For å nevne noe.

Riktignok øker Sp bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner. Men over halvparten av pengene partiet vil kutte i Norges bidrag til Europa, beholder altså Sp til innenlandske tiltak.

Slik demonstreres sneversynet.

Les også:

Eiendomsprisfall i Kina
Google tester svevende internett over Australia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.