Forhenværende nestleder Trond Giskes fremtid var på forhånd ventet å utgjøre en sentral del av mandagens ekstraordinære landsstyremøte i Arbeiderpartiet. I forkant hadde partiets sentralstyre samlet seg. I en uttalelse mandag påpeker de at partiet allerede har konkludert at Giske har brutt partiets regelverk mot seksuell trakassering. Det vår konsekvenser for rollen i sentralstyret, organet som leder partiet mellom landsmøtene.

«For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en adferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon. Dette ansvaret hviler ekstra tungt på våre fremste tillitsvalgte. Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden», heter det i meldingen.

På kant med partilederen

Forrige uke tok Giske til motmæle etter at partiet hadde konkludert om konsekvensene rundt hans oppførsel om seksuell trakassering, når han selv mente at han ikke hadde kommet til uttrykk. Til NRK sa partileder Jonas Gahr Støre at han hadde brukt ni timer på å høre Giskes versjon av varslingssakene.

Overfor DN påpekte Giskes advokat Frode Sulland at de ni timene fant sted før Støre gikk ut og garanterte at Giske skulle få komme med et grundig tilsvar.

–Han har vært syk, og jeg kan ikke forstå at Arbeiderpartiet mener at en sykemelding skal frata Giske muligheten til å legge frem sin sak, sa Sulland.

Giskes oppførsel, og håndteringen av den, har skapt strid og uenighet i partiet. Blant Arbeiderpartiets ordførere i Trøndelag har stemningen også vært delt. Før helgen sa Hitra-ordfører Ole Laurits Haugen til DN at han regnet med at partiet sentralt fattet de rette avgjørelsene under mandagens møter, men at han er lite fornøyd med måten Giske er blitt behandlet på.

– Jeg synes vi har vært vitne til at Giske er blitt tråkket på mens han ligger nede og ikke kan forsvare seg, sa Haugen.

Sekretariatslederen trakk seg

Varslingssakene i Arbeiderpartiet har også fått konsekvenser for flere enn Trond Giske. Søndag kveld valgte Hans Kristian Amundsen, partiets sekretariatsleder på Stortinget, å trekke seg fra jobben på grunn av en konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng. Amundsen har fungert i stillingen siden 2013, var tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor fra 2011 til 2013, og har hatt flere lederjobber i mediebransjen.

Konflikten med Stenseng omhandler blant annet varslingssakene. Etter oppsigelsen ble kjent, sa Amundsen til NRK at han mener partiet kunne vært mer åpen om blant annet om hvor mange varsler de har fått.

Overfor samme kanal kalte partileder Støre Amundsens beslutning som «en god avgjørelse».(Vilkår)

Eva Grinde: - Giskes advokater kunne hatt et poeng hvis det stemte at han ikke kom til orde
Arbeiderpartiet har hatt en grundig prossess, og konkludert med seksuell trakasering. Det kommer ikke Giske unna, sier DNs kommentator Eva Grinde.
01:36
Publisert: