Ifølge Bergens Tidende har Helgesen bedt Miljødirektoratet utrede en rekke nye tiltak for å redusere plastforurensningen. Noe av bakgrunnen er det store engasjementet rundt hvalen som døde på Sotra og som hadde magen full av plastposer.

– Den forferdelige skjebnen til hvalen og de forskrekkelige bildene av all plasten den hadde fått i seg, har heldigvis også ført noe bra med seg. Tragedien har bidratt til stor oppmerksomhet og folkelig bevisstgjøring om kjempeproblemet med plast i det marine miljø, sier Helgesen.

Han ber blant annet Miljødirektoratet om å vurdere vasking av veier. Hvert år dannes det rundt 8.000 tonn med mikroplast i Norge, og gummistøv fra bildekk er kilde til over halvparten av utslippene. I tillegg skal Miljødirektoratet vurdere en utvidelse av returordningen for bildekk til også å gjelde gjenvinningsprodukter fra kunstgressbaner og gummigranulat.

I februar opplyste regjeringen at den gir 35 millioner kroner i støtte til prosjekter som rydder synlig plast og mikroplast langs kysten.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.