Det viser seg at stoffet oksybenzon, som fungerer som et UV-filter og finnes i 3.500 forskjellige solkremer på verdensplan, skader korallene. Det bidrar altså til å forverre tilstanden for verdens allerede sårbare korallrev.

Ifølge rapporten som er publisert i Archives of Environmental Contamination and Toxicology, kan stoffet være fullstendig ødeleggende for unge koraller. For eldre koraller er oksybenzon skadelig i høye konsentrasjoner.

Forskerne har funnet de største konsentrasjonene oksybenzon ved korallrev som besøkes av mange turister på dykker- og snorkleturer. Særlig ille er det ved rev i Hawaii og Karibia.

Stoffet i solkremen endrer korallenes DNA, gjør dem mer følsomme for bleking og forårsaker hormonforstyrrelser som får unge koraller til å lukke seg og dø. Oksybenzon er for øvrig blitt kritisert for å skape hormonforstyrrelser hos mennesker.

Mellom 6.000 og 14.000 tonn solkrem ender i korallrev hvert år, ifølge forskerne. Mange av disse kremene inneholder det skadelige stoffet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

 
Klimagass forvirrer fisk