Siden andre verdenskrig har Japan og Kina møysommelig bygget opp et godt diplomatisk forhold, men konflikten om eierskapet til to øyer har brakt forholdet på bunn.

Les: Frykter krig mellom Kina og Japan

Kinesiske myndigheter har tillatt store demonstrasjoner mot japanske interesser i Kina de siste dagene, og dette svekker nå også økonomiske interesser langt ut over de to landenes grenser.

Blant annet falt de asiatiske børsene tirsdag tilbake fra en fire måneders topp. Det var i hovedsak aksjer med stor eksponering mot Kina som trakk ned.
- Det er bekymringsfullt at anti-japanske protester kan komme til å redusere investeringene inn til Kina på mellomlang til lang sikt. Situasjonen er usikker og vi vet ikke hvor lenge det vil vare, sier porteføljeforvalter Koji Toda i Resona Bank til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Valutakursene i flere av vekstlandene har svekket seg ettersom spenningen mellom Kina og Japan har økt.

Samarbeid av stor verdi
Kina og Japan er Asias to største økonomier, og handelssamarbeidet mellom de to landene har tredoblet seg det siste hundreåret. Handelssamarbeidet mellom Kina og Japan er nå på mer enn 340 milliarder dollar. Den verste diplomatiske krise mellom de to siden 2005, setter dette samarbeidet på spill.

Ifølge det kinesiske økonominettstedet Caixin.com, frykter å enkelte at uroen vil bremse japanske investeringer i Kina.

- Kinas enorme marked er fremdeles svært attraktivt for japanske selskaper, men ekstrem oppførsel i befolkningen vil gjøre japanske selskaper urolige for fabrikkene sine i Kina, skriver Zhang Jifeng ved Academy of Social Sciences, på Caixin, ifølge BBC .

BBC skriver også at en japansk avis mener at krisen kan ramme planlagte samtaler om en frihandelsavtale mellom Japan, Kina og Sør-Korea.

Boikott
Kinesiske demonstranter oppfordrer til boikott av japanske varer, og har ifølge Financial Times spredd en liste over 40 merkevarer de mener folk skal droppe. Det dreier seg blant annet om mat og drikkevarer, og selskaper som Suntory, biler fra Toyota og elektronikk fra Sony. Japanske selskaper har svart med stenge butikker og stenge produksjonen midlertidig.
Canon, Sony, Panasonic, Nintendo-underleverandøren Mitsumi Electric, Toyota, Honda og Nissan er noen av selskapene som har bremset produksjonen som følge av uroen.

Kredittvurderingsselskapet Fitch melder tirsdag at japanske bil og teknologiprodusenter kan få skrevet ned sin kredittvurdering dersom konflikten eskalerer eller drar ut i tid.

Kaos i verden
Flere eksperter frykter nå at konflikten mellom Kina og Japan kan slå ut i krig, og at dette vil kunne ramme hele verden.

Kinaeksperten Tony Fang, som er professor i bedriftsøkonomi ved Universitetet i Stockholm mener risikoen for krig er helt reell.

- Den eskalerende øy-konflikten mellom Kina og Japan er farlig, advarer Fang overfor di.se.

Fang er overbevist om at Kina aldri gir slipp på sitt krav på øyene det strides om.

- Hvis Japan fortsetter, da tror jeg det blir krig. Men jeg håper at politikerne kan begrense krigen til øyene. Hvis ikke blir det kaos i verden, sier han til avisen.

Les også: Frykter krig mellom Kina og Japan

<b>Kinesiske fartøy mot omstridt øygruppe</b>

<b>Kina og Japan bruker historien i øystrid</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.