Søndag kveld kom Finansdepartementet med nye kapitalkrav bak boliglån i bankene. Det innebærer at norske banker skal sette til side mer egenkapital bak boliglån for å hindre en boligboble.

Mandagen brukte banksjefene til å regne på hva det betyr for dem, skriver Dagens Næringsliv.

Norske banker må legge til side vel dobbelt så mye egenkapital bak boliglån som svenske og danske banker, ifølge Finans Norge, som er finansnæringens hovedorganisasjon.

- Betydelig konkurranseulempe
– De nye kravene vil fortsatt gi en betydelig konkurranseulempe for norske banker, sier Erik Johansen, leder for kapitalmarked i Finans Norge.

Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sa til DN igår at nye regler er utarbeidet med tanke på å omfatte svenske og danske banker.

Finans Norge mener at det er feil.

– Svenske banker har risikovekter ned mot åtte–ni prosent. Nye regler vil anslagsvis øke nivået for denne banken til 13–14 prosent. Men da får det ikke effekt, for svenske myndigheter har allerede vedtatt et nivå på 15 prosent. Danske banker har et mer liberalt regime. Begge deler er langt unna norske banker, sier Johansen til Dagens Næringsliv.

«Gavepakke»
I vår la Finanstilsynet frem fire alternativer for fremtidige kapitalkrav bak boliglån, og felles for dem var at de skulle erstatte dagens regelverk basert på det såkalte Basel I-gulvet.

– Vi har fått det verste av alle utfall. Dette er ikke bra. Dette er en gavepakke til utenlandske banker og en ytterligere konkurransevridning. , sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB.

Han sender en klar oppfordring til neste finansminister om å lytte til aktørene i finansmarkedet og ha mot til å ta en ny vurdering av kapitalkravene. Det er god tid til å snu, sier Næss.

Konserndirektør John Sætre i Nordea mener Sigbjørn Johnsen har gått for det beste alternativet – og Nordeas førstevalg.

– Dette var det beste av det verste. et gir likere konkurranseforhold for banker som opererer i Norge, fordi reguleringen også treffer de utenlandske filialbankene, sier konserndirektør John Sætre, som leder bankvirksomheten i Nordea Norge.

Les også: - 40 % sjanse for at dette er begynnelsen på boligkrakket (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.