I løpet av sommeren gikk det norske boligmarkedet brått fra brennhett til kjølig, uten noen åpenbar enkeltstående forkl#229.

- Vi merket stemningsskiftet nærmest fra den ene visningshelgen til den andre før sommeren, uttalte en megler til DN.no i september.

Les også: Nå settes prisene på luksusboliger kraftig ned

Siden har de negative signalene stått i kø som lavtrykk over Bergen på høsten:

Tror nervøse boligselgere selger unna av frykt for ytterligere prisfall

Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året

Prisras for Obos-boliger

Nå settes prisene på luksusboliger kraftig ned

IMF advarer mot norsk boligboble

I september falt prisen på omsatte bruktboliger i Norge med 1,4 prosent - det største prisfallet siden finanskrisen stod på som verst høsten 2008.

- 40 % sjanse for 40 % fall
Sjefstrateg i Swedbank First Securities, Peter Hermanrud, blir stadig sikrere på at det vi nå ser kan være begynnelsen på det blant annet Det Internasjonale Pengefondet (IMF) har spådd: Et dramatisk fall i norske boligpriser - et boligkrakk.

- Akkurat nå er i alle fall boligmarkedet i ubalanse. Og jeg anslår det som 40 prosent sikkert at dette er begynnelsen på noe som kommer til å vare lenge, sier Hermanrud til DN.no.

Hermanrud tror Norge før eller siden uansett vil oppleve det samme som andre land der boligprisveksten har vært svært kraftig over lang tid: Et langvarig og kraftig prisfall. Til sammen kan det godt være at boligprisene vil dale hele 40 prosent slik IMF har spådd. Hermanrud vil ikke engang utelukke et enda større prisras.

- 40 prosent prisfall er vanlig når det først faller. Og etter tidenes boligprisstigning i Norge kan det jo tenkes at det blir enda verre, sier Hermanrud.

Hermanrud understreker at sannsynlighetsanslaget hans er subjektivt, men at han blant annet bygger på empiri fra andre land.

Han tror at et boligkrakk i Norge vil kunne strekke seg over så mye som 4 -5 år, før prisene begynner å stige igjen.

Tror ikke på krakk
Sjeføkonom i Eika, Jan L. Andreassen har et langt mer optimistisk syn på boligprisutviklingen i Norge. Han nærmest utelukker faren for boligkrakk, så lenge norsk økonomi er omtrent på dagens nivå.

- Vi får ikke noe boligkrakk i Norge, uten et kraftig oljeprisfall og uår for næringslivet, konkluderer han.

I motsetning til Hermanrud, synes ikke Andreassen at 25 år med nærmest sammenhengende prisoppgang i boligmarkedet i seg selv gir grunnlag for å spå kraftig korreksjon. Nesten tvert om.

- Saken er den at boligprisene i det meste av Norge er problematisk lave. Eneboligprisene i Norge utenom Oslo ligger på om lag 18.000 kroner per kvadratmeter. Dette er langt under prisen for å bygge nytt, påpeker han.

Der andre ser en boligboble, ser Andreassen en slapp ballong.

- For å rette opp skuta (misforholdet mellom pris og byggekostnad, red. anm.) må det tvert om tiltak til, som rentekutt og skattelettelser, sier han.

- Blir nesten for dumt
I Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), er det liten forståelse å spore for Peter Hermanrud krakk-varsel.

- Det er hakk i plata i forhold til hva han har sagt mange ganger før. Det er på tide at han tar litt mindre Møllers tran når han står opp om morgenen, for dette her blir nesten for dumt, sier administrerende direktør i Eff, Christian Dreyer.

- Hvorfor er det for dumt, veldig mange andre land har jo opplevd krakk?

- Men i Norge har vi i dag rekordhøy sysselsetning og rekordhøy kjøpekraft. Vår økonomi går fremdeles meget bra. Det er stadig økt etterspørsel etter boliger, men lav boligbygging. I sum er det ingen indikatorer som pressser boligprisene ned, sier Dreyer.

Han har derimot ingen problemer med å akseptere prognosen om både null boligprisvekst de neste årene, og kanskje også et moderat fall.

- Når prisene nå likevel faller, er det resultat av redusert utlånsevne og -vilje fra bankene, grunnet økte egenkapitalkrav til kjøperne og strengere kapitalkrav til bankene. Denne situasjonen kan godt vedvare en stund, og gi en lengre periode med flatt boligmarked og kanskje også fall på noen prosentpoeng. Men fra derfra til å spå et krakk på 40 prosent, er et dramatisk stort steg, sier Dreyer.

Mest lest på DN.no i dag:
Kronen raser
Norge øker fallhøyden
- Bare fordi du er flytekniker betyr det ikke at du har peiling (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.