Oljefondet tapte 86 milliarder kroner i 2011, hvilket er svakere enn indeksen som fondet måler seg mot.

Likevel økte toppsjef Yngve Slyngstad lønnen med 38 prosent i forhold til fjoråret, mens lønnen til de andre annsate i ledergruppen økte med 15 prosent. På to år har Slyngstads lønn steget med 60 prosent, påpeker Dagens Næringsliv lørdag.

Toppsjefen i Norges Bank Investment Management tjente 5,8 millioner kroner i 2011, mot 4,2 millioner i 2010 og 3,5 millioner i 2009.

- Drøyt
Opposisjonspolitkere reagerer på lønnsøkningen.

- Det synes jeg er drøyt, sier stortingsrepresentant Per-Kristian Foss i Høyre.

- Staten har klare retningslinjer for lønnsutviklingen til ledere i staten. Dette kan oppfattes som et galt signal. To millioner kroner påplussing i en tid med moderasjon, er drøyt, legger han til.

Foss får støtte av Christian Tybring-Gjedde i Frp.

- Jeg begriper det ikke. Han leverer et såpass dårlig resultat og så går han opp i lønn?

Aksjer trakk ned
Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland, tapte altså 68 milliarder kroner i fjor, i et år der aksjemarkedene også falt, som følge av den sterke uroen knyttet spesielt til gjeldskrisen i Europa.

Avkastningen på fondet i sin helhet ble på -2,5 prosent, et avvik på 0,1 prosentpoeng i forhold til referanseindeksen det måles mot.

Det var aksjeinvesteringene som trakk fondet ned. På disse investeringene hadde fondet en avkastning på -8,8 prosent. Hele 60 prosent av fondets investeringer står i aksjer, etter at fondet vektet seg kraftig opp i aksjer i årene 2007-2009.

Les mer: Tapte 86 milliarder i fjor

- Resultatet gjenspeiler utviklingen i kapitalmarkedene, som i 2011 var preget av store aksjefall og økende usikkerhet rundt statsgjeld i euroområdet, sa Yngve Slyngstad da han presenterte årsrapporten på fredag.

- Vi er ikke tilfreds med det relative resultatet. Vi håper selvsagt å levere bedre resultater i 2012, sier Slyngstad.

- Utmerket jobb
Sentralbanksjef og leder av hoedstyret i Norges Bank, Øystein Olsen, vedgår overfor DN i en e-post at Slyngstads lønnsøkning var høy, men understreker at han er fornøyd med sjefens innsats.

«Lønnsveksten til Slyngstad var høy ifjor. Dette kommer imidlertid etter en like stor justering i motsatt retning i 2009. Lønnen er nå tilbake på det samme nivået som da han tiltrådte som leder av NBIM i 2008. La meg legge til at Slyngstad gjør en utmerket jobb som leder av NBIM», sier Olsen.

Slyngstad gikk frivillig ned i lønn etter 2008, da oljefondet tapte 633 milliarder.

Les mer:

Tapte 86 milliarder i fjor

Oljefondet stemte nei til Hellas-avtalen

Oljefondet ønsker færre og større investeringer

Slik investerer oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.