Salget av en bygård i Osterhausgate i Oslo har gitt et handlingsrom partiet tidligere bare kunne drømme om. På plass i nye lokaler i Dronningens gate håper Bjørnar Moxnes på en ny vår for partiet han leder.

– Vi skal arrangere landsmøter hvert år de neste fire årene og utvikle ny politikk. Målet er å gjøre et godt lokalvalg til neste år og komme inn på Stortinget i 2017, sier han til NTB.

Moxnes hadde en stund et berettiget håp om å kapre et Oslo-mandat i fjor høst, men Rødt mislyktes denne gang også. Det begynner å bli lenge siden 1993 da Erling Folkvord i forløperen Rød Valgallianse kom seg inn på Stortinget.

Loftsrydding

Partilederen slo fast etter stortingsvalget at partiet burde endre ordlyden i prinsipprogrammet for å unngå å skremme fra seg velgere. Under helgens landsmøte skal denne debatten tas – og frontene er steile.

Kapittelet «Hvorfor sosialisme» i prinsipprogrammet skal revideres og programkomiteen har levert en delt innstilling.

– Det blir en spennende debatt. Jeg vil gi uttrykk for mitt klare syn under landsmøtet. Nå nøyer jeg meg med å si at målet må være et prinsipprogram som er krystallklart og ikke etterlater flere spørsmål enn svar.

Begrepet «kommunisme» og hvordan «revolusjon» skal omtales i partiprogrammet er stridens kjerne i Rødt, avleggeren etter maoistpartiet AKP (m-l).

De tidligere partilederne Torstein Dahle, Jorun Gulbrandsen og Turid Thomassen tilhører alle mindretallet som ønsker å bevare begrepet «revolusjon» i partiprogammet. Komiteens mindretall vil også beholde begrepet kommunisme, mens det i flertallsinnstillingen brukes uttrykket et klasseløst samfunn.

– Det finnes ingen fløy i Rødt som går inn for voldelig eller væpnet revolusjon, understreker Dahle i et innlegg i Klassekampen. Avisen har gitt striden i Rødt bred omtale.

– «Min» del av programkomiteen går inn for et alternativ som er gjennomsyret av at det i et sosialistisk Norge er nødvendig med bred folkelig deltakelse og et mye mer reelt og omfattende demokrati enn det vi kjenner i dag, fortsetter han.

Schengen-pause

Striden om de på ytterste venstre så følsomme formuleringene vil prege landsmøtet helt fram til søndagens votering. Om andre spørsmål er Rødt så å si omforent.

Det gjelder for eksempel i spørsmål om arbeidslivskriminalitet, noe Moxnes ønsker å gjøre til en hovedsak for partiet.

– Det er mafiatilstander i deler av arbeidslivet. Fiktive firmaer, hvitvasking av penger fra kriminell virksomhet, sosial dumping, svart arbeid, skatteunndragelser og brudd på arbeidsmiljøloven skjer i et stadig større omfang, sier partilederen.

Nå tar han til orde for å fryse Schengen-avtalen ut året, slik EU tidligere har gjort ved diverse toppmøter. Hensikten er å skjerpe grensekontrollen.

– Økt grensekontroll vil gjøre det mulig å slå mer effektivt ned på de kriminelle nettverkene, sier Moxnes.

Rødt foreslår også å sette begrensninger på utleie av arbeidskraft, innføre revisjonsplikt for alle selskaper, skjerpe bruken av konkurskarantene og reservasjon mot EUs håndhevingsdirektiv.

– Situasjonen er ute av kontroll i bransjer som bygg og anlegg, renhold, transport og hotell og restaurant. Noe må gjøres, sier Moxnes.

 

Les også: Rødt om formuesskatten: Dobbel skatt på formuer fra ti millioner kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.