I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

- Det største problemet i norsk økonomi er det ekstremt høye investeringsnivået i olje- og gassektoren. Det utgjør den viktigste motoren i økonomien, den skaper stor etterspørsel, og en rekke norske bedrifter retter seg inn mot leveranser til denne sektoren, sier leder i partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.

Han mener det gjør Norge sårbare for en eventuell reduksjon i oljeinvesteringene.

- Det er stor risiko for at svikt i olje- og gassprisene kan føre til at selskapene setter bremsene på, noe som vil kunne ramme norske sysselsetting og næringsvirksomhet hardt. Det er også sterke miljøpolitiske argumenter for at disse investeringene må reduseres kraftig, sier Moxnes.

Vil EØS-medlemskap til livs
Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med hvordan Eøs-medlemskapet påvirker Norge i dag.

- Det som generelt påfører størst problemer per dags dato, er EØS-medlemskapet, som bør erstattes snarest mulig av en handelsavtale, sier han.

Partilederen mener avtalen presser Norge til å godta en rekke ordninger som er ødeleggende for norsk næringsvirksomhet og de som jobber der.

- Hvordan forholder ditt parti seg til formueskatten?

Den bør opprettholdes og forsterkes når det gjelder dem med høyest formue. Rødt vil ha dobbelt sats på formuer fra 10 mill. kr.

Vil redusere olje- og gassutvinningen
Rødt går hardt ut mot handlingsregelen, og mener den skaper mindre reelle verdier.

-Vi er uenig i hele tankegangen som lå til grunn for handlingsregelen. Vi mener at det er feil å bruke denne formuen til internasjonal finansspekulasjon og investering i forretningseiendommer i eksklusive forretningsstrøk i verdens storbyer. Slike investeringer skaper kanskje avkastning, men mindre reelle verdier, sier Moxnes.

Rødt-lederen mener fondet i stedet bør brukes til investeringer i infrastruktur og til omlegging av norsk næringsliv fra oljeinnretting til virksomhet basert på fornybare ressurser.

- Hva mener ditt parti er fornuftig bruk av oljepengene?

- Vi ønsker å redusere olje- og gassutvinningen ganske raskt og erstatte den med annen, bærekraftig næringsvirksomhet basert på ren energi og fornybare ressurser.

Seks timer normalarbeidsdag
Moxnes vil at mennesker med nedsatt funksjonsevne eller kronisk sykdom vil ofte kunne fortsette i jobben ved hjelp av intern omskolering, tilrettelegging for overføring til mindre belastende jobber, og økt bruk av rotasjon og pauser

- Rødt ønsker å videreføre den nåværende sykelønnsordningen, og ikke presse syke mennesker til å gå på jobb. Vi er dermed sterkt imot Høyres forslag om standardisert lengde på sykemeldinger, og alt det øvrige sykemeldingsbyråkratiet som ulike partier fremmer forslag om. Innføring av 6-timers normalarbeidsdag vil likeledes bidra til at flere er i stand til å være i arbeid, sier han.

Les tidligere saker i DN.nos partilederserie:
<b>Dette er Ernas aller største bekymring </b> (Erna Solberg)
<b>Derfor frykter han store skattekutt</b> (Jens Stoltenberg)
- Norsk økonomi begynner å merke motbakke (Siv Jensen)
- Unge mennesker bør ikke uføretrygdes (Liv signe Navarsete)
Hanna Marcussen - Ønsker en rask nedtrapping av petroleumsnæringen (Hanna E. Marcussen)

Mest lest på DN.no idag:
Spetalen hevder Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner
Frykter venstrevridd scenario i Tyskland
Teslas signingsferd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.