Folk som har tilgang til kredittopplysninger på jobben, misbruker adgangen til private formål som å sjekke kjærestens økonomi, opplyser Datatilsynet.

Les også: - Ja, kvinner går etter de rike

Misbruket skjer også i forbindelse med skilsmisser og fordeling av barn, skriver Aftenposten.

Det er ansatte i banker, finansieringsinstitusjoner og selskaper med avtaler med kredittopplysningsbyråene, som bruker tilgangen til helt andre ting enn å sjekke kunder.

-Åpenbart brudd på regelverket
– Vi har en del slike saker, der personer er blitt kredittsjekket før en date eller i forbindelse med skilsmisse og barnefordelingssaker. Slike kredittsjekker er åpenbart et brudd på regelverket, sier juridisk seniorrådgiver Christine Ask Ottesen hos Datatilsynet.

Dun & Bradstreet er et av kredittopplysningsselskapene som driver i Norge. Selskapet sier at det aldri stiller spørsmål ved om oppdraget fra kunden er saklig sett nødvendig eller ikke. Det er et forhold som selskapets kunder har ansvaret for, mener det.

– Når vi selger et produkt, informerer vi om regelverket. Brytes det, er det noe vår kunde må svare for, sier informasjonssjef Kjell-Ola Kleiven i Bisnode Norge, morselskapet til Dun & Bradstreet.

Datatilsynet har få sanksjonsmuligheter, utenom å påpeke forholdene.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.