Når folk er misfornøyde med arbeidsplassen sin bytter de jobb. Fakta? Feil!

En ny oppsiktsvekkende studie fra konsulentselskapet Accenture viser tvert imot at misfornøyde ansatte blir.

- Selv om mange er misfornøyde, er det mange som planlegger å bli værende. Det tyder samtidig på at man ser muligheter til å utvikle karrieren der man er, sier Elise Sporstøl i konsulentselskapet Accenture til DN.no.

Undersøkelsen "Reinvent Opportunity: Looking Through a New Lens" har kartlagt holdningene og handlingene til over 3400 ansatte i 29 land i Europa, Asia, Nord-Amerika og Latin-Amerika, og den avdekker at over halvparten av de spurte er misfornøyde med jobben sin. Likevel planlegger 7 av 10 å bli værende.

Derfor er de misfonøyde
Da gjelder det å få det beste ut av de misfornøyde. Som sjef må du gjøre dette:

*Lytt til dine ansatte. Årsaken til at den enkelte er misfornøyd varierer fra person til person, så du må lytte til den enkelte og finne ut hvilke bekymringer og ønsker han eller hun har.

*Du må handle når du har lyttet. Gjør noe med den informasjonen du har fått, ellers får du bare ansatte som blir enda mer frustrerte. Sørg for at de får videreutdanning, kursing eller lederutviklingsprogrammer - og vis dem karrieremulighetene som finnes internt.

* Kommunisér. Det er alltid mange ansatte som ikke vet nok om hva arbeidsplassen faktisk kan bidra med av kunnskapsutvikling og karrieremuligheter. Sørg for å fortelle dem det, om og om igjen.

De viktigste grunnene til at ansatte er misfornøyde er at de mener de er underbetalt (47 % kvinner, 44 % menn), at de mener de ikke får muligheten til å vokse i jobben (36 og 32 %) eller klatre i karrierestigen (33 og 34 %), eller at de føler seg fanget (29 og 32 %).

- Ta risiko
Sporstøl peker på at mange trolig ser for seg utviklingsmuligheter, eller en karrierevei innenfor bedriften de jobber i uten at de nødvendigvis beholder samme type jobb.

- Og i stor grad kan de som tar sjansen på det, utvikle seg i jobben de har i dag, og vokse videre, sier Sporstøl.

- Hva kan de «misfornøyde» gjøre for å bedre situasjonen sin der de er?

- Gripe mulighetene som kommer. Ta mer ansvar, ta sjansen på nye og risikofylte ideer og tenke utradisjonelt.

Kun 31 prosent oppgir at de har en mentor idag. Sporstøl mener mange vil ha utbytte av å ha en mentor både for det formelle og det uformelle.

- Folk må aktivt se etter muligheter, ikke bare vente til de kommer. Kommmuniser hva du er misfornøyd med, og hva du vil endre på. Dermed kan du kanskje gjennom en dialog med ledelsen komme frem til hva som kan gjøres for at du skal komme ut misnøyen, sier Sporstøl.

Les også:
- Jeg har aldri hatt en kjedelig dag!
Unngå jobbsøker-fellene


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.