Onsdag kveld norsk tid lanserte Apple en rekke nye produkter. To nye Iphone-modeller er nok mest interessant for de fleste, men også en ny, større Ipad og en helt ny Apple TV ble presentert.

Iphone 6s

Det ble lansert to nye Iphone-modeller, Iphone 6s og Iphone 6s Plus. De er like store, og har samme utseende som Iphone 6 og Iphone 6 Plus, men det er flere nyheter i funksjonaliteten.

Den største nyheten er at en ny teknologi i berøringsskjermen gir en helt ny brukeropplevelse, antakelig den største siden den første Iphone-modellen kom i 2007.

3DTouch heter den nye teknologien og den går kort fortalt ut på at telefonen registrerer hvor hardt man trykker i tillegg til hvor man trykker. Den kan også registrere flikkebevegelser. Dette har Apple utnyttet ved å lage en ny brukeropplevelse for Iphones operativsystem, IOS. For eksempel kan man velge et bilde ved å trykke på det. Trykker man hardere får man det opp i full størrelse. Ved å flikke det kan man slette, eller sende bildet. Lignende handlinger finnes i alle apper Apple lager selv. E-poster og meldinger kan også flikkes rundt og man kan skifte mellom apper ved å trykke hardt og dra fingeren over skjermen.

Apple introduserer også hurtigmenyer på ikonene på hjem-skjermen. Ved å holde fingeren på et ikon får man opp vanlige funksjoner for den appen. For Facebook får man opp ny status, nytt bilde og sjekk inn. På kameraikonet får man opp bilde, selfie og video.

Iphone 6s kommer i de samme fargene som før, i tillegg til en rosa variant. Utseendet for øvrig er helt likt Iphone 6.
Iphone 6s kommer i de samme fargene som før, i tillegg til en rosa variant. Utseendet for øvrig er helt likt Iphone 6. (Foto: Apple.)
Iphone 6s får et nytt kamera med 12 megapiksel bildesensor. Bildesensoren er like stor, men Apple har skviset inn flere lyssensorer. Det betyr ofte at lys «smitter» mellom sensorene, men Apple har utviklet en ny teknologi som unngår dette.

Videokameraet får opptak i UHD (Ultra HD) 4K oppløsning. Apple nevnte ingen optisk bildestabilisering, men siden Iphone 6 har digital bildestabilisering har antakelig også 6s det.

På papiret har Iphone 6s også store ytelsesforbedringer, spesielt innen spill.

Iphone 6s og 6s Plus er tilgjengelig fra 25. september i enkelte markeder. Norge er ikke blant disse. Prisen i USA er den samme som dagens priser for Iphone 6, så antakelig blir prisene beholdt i Norge også.

Så mye større er Ipad Pro enn Ipad Mini og Ipad Air.
Så mye større er Ipad Pro enn Ipad Mini og Ipad Air. (Foto: Apple)
Ipad Pro

Apple lanserte også en helt ny kategori Ipad. Fra før har man Ipad Mini (7,9 tommer) og Ipad Air (9,7 tommer), men nå kommer også Ipad Pro, med en skjerm på 12,9 tommer. Den veie 713 gram og måler 30,6x22x0,69 centimeter, altså omtrent en centimeter mer i lengde og bredde enn et A4-ark. Selv om forskjellen fra 9,7 tommer til 12,9 tommer er bare 3,2 tommer er forskjellen i areal hele 78 prosent fra Ipad Air 2 til Ipad Pro.

Oppløsningen på skjermen er 2732 x 2048 bildepunkter med 264 bildepunkter per tomme. Det er samme skarphet som Ipad Air 2 har. Batteriet skal vare i 10 timer.

Ipad Pro kommer med fire høyttalere som justerer lydnivået seg imellom ut fra hvordan du holder nettbrettet.

To nye originale tilbehør kommer sammen Ipad Pro. Et Smart Keyboard som er kombinert deksel, støtte og tastatur og Apple Pencil, en elektronisk pekepenn.

Apple Pencil er ganske avansert og støtter harde og myke trykk i tillegg til å registrere vinkelen på pennen når man tegner eller skribler. Nøyaktigheten i berøringsskjermen er økt for å kunne bruke mer detaljerte apper enn tidligere.

Ipad Pro blir tilgjengelig i november i de første markedene, men skal være i Norge også før året er omme. Prisene er 799 dollar for 16 GB lagring. Denne modellen har ikke mobilt bredbånd. 128 GB lagring uten mobilt bredbånd koster 949 dollar og 128 GB lagring med mobilt bredbånd koster 1079 dollar.

Ipad Pro og Apple Pencil.
Ipad Pro og Apple Pencil. (Foto: Apple.)
 

Apple TV

Nye Apple TV og fjernkontrollen med stemmestyring, gesting og styreplate øverst.
Nye Apple TV og fjernkontrollen med stemmestyring, gesting og styreplate øverst. (Foto: Apple.)
Den siste nyheten Apple kom med onsdag kveld var en helt ny Apple TV. Apple TV er en boks man kobler til tv-en og som stort sett viser innhold man henter fra internett eller hjemmenettverket. Hittil har Apple bestemt hvilke apper og tjenester som skal være tilgjengelige på Apple TV, men dette endrer seg nå.

Apple TV blir mer som en Iphone eller Ipad som bruker tv-en din som skjerm. Apple TV får en egen App Store, man velger selv hvilke apper man vil bruke og en ny fjernkontroll med Siri-stemmestyring gir flere betjeningsmuligheter. Fjernkontrollen har blant annet en styreplate som gjør at man kan styre tv-en omtrent som trykkskjermen på Iphone.

Den generelle brukeropplevelsen er endret, men enda viktigere er det at nye Apple TV kan søke på tvers av de appene man har installert. For eksempel kan man be Siri om å søke etter en film, da vil Apple TV søke gjennom alle strømmetjenester man har installert for å se om de har filmen.

Nye Apple TV vil også kjøre andre apper og ikke minst spill. Man kan bruke fjernkontrollen som spillkontroll, også med bevegelse. Enkelte spill kan også bruke Iphone som spillkontroll. Under presentasjonen så det ut som om Apple først og fremst satser på familievennlige spill med høy underholdningsfaktor, en rolle Nintendo har spilt tidligere.

Apple TV blir tilgjengelig i løpet av året og får en pris på 149 dollar i USA.

Apple har nytt godt av at Iphone og Ipad er populære spillplatformer. Nå vil de innta spillkonsollenes marked også med tv-spill via Apple TV.
Apple har nytt godt av at Iphone og Ipad er populære spillplatformer. Nå vil de innta spillkonsollenes marked også med tv-spill via Apple TV. (Foto: Apple)
 

Les mer: Slik var Apple-lanseringen - minutt for minutt

Les også:

IMF ser tre risikofaktorer for norsk økonomi

Oljesmellen: 

- Man kan ikke stikke hodet i sanden og late som det ikke skjer

Se DNtv:

Ekslusivt: Møt mannen bak Popcorn Time
Federico Abad er mannen som skapte Popcorn Time, pirattjenesten som har fått filmindustrien i Hollywood til å skjelve. DN møtte mannen som hittil har valgt å være anonym i hjembyen Buenos Aires
02:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.