Mobilt bredbånd har tatt av skikkelig i år. Mobilbransjen har ventet på dette siden årtusenskiftet, og tapt ufattelige milliardsummer i påvente av at markedet skal vokse. Men nå ser det endelig ut til å bli fart på sakene, over hele verden.

Ifølge bransjeorganisasjonen GSM Associaton fantes det for ett år siden 11 millioner brukere av hspa, også kalt turbo-3g. Nå er tallet femdoblet til 50 millioner. Og for det kommende halvåret spår de en økning på fire millioner per måned, skriver idg.se.

Endelig vekst i Norge
I Norge er også mobilt bredbånd i ferd med å bli stort. Veksten kommer etter at turbo-versjonen av 3g ble lansert i fjor. Vanlig 3g har eksistert i flere år uten å ta av, men med tidobling av hastigheten har det også blitt fart i salget.

Ved halvårsskiftet var det mer enn 180.000 brukere av mobilt bredbånd i Norge, en voldsom vekst på 49 prosent fra slutten av første kvartal. Analyseselskapet Norsk Telecom har laget en rapport om mobilt bredbånd, og deres prognoser er at innen utgangen av 2010 vil nærmere 1,2 millioner nordmenn ha mobilt bredbånd.

Les om Telenors forventninger: - Enormt potensial i bredbånd

Hele verden
Men det er slett ikke bare her til lands dette vokser. Mange land var tidligere ute enn oss med turbo-3g og spredningen bare fortsetter. GSMAs statistikk viser at 267 operatører i 111 land nå tilbyr mobilt bredbånd via hspa. Det inkluderer flere afrikanske land, blant annet Tanzania og Sør-Afrika. I en del land der vanlig fastlinje-telenett ikke er så godt bygd ut er turbo-3g et billigere alternativ å bygge ut.

Sverige ligger foran Norge på dette området. Ifølge idg.se vokste antallet abonnementer i Sverige fra 92.000 til 376.000 i 2007, og for hele 2008 ventes det at salget skal komme opp i 600.000 enheter, ifølge IT Research.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.