Hastighetene i mobilnettene er i ferd med å skrus opp enda en omdreining, og til sommeren vil store deler av landet ha mobilnett som langt overgår det man normalt har montert hjemme.

Torsdag lanserte Telenor 4G+, en oppgradering av dagens 4G-nett. På demonstrasjonen kom hastigheten opp over 270 Mbit/s, mer enn en dobling i forhold til en mobil uten denne teknologien. Den nye topphastigheten er  nesten 800 høyere enn første versjon av 3G fra 2001. Det er også mer enn 80 ganger raskere enn turbo-3G, som for alvor startet bølgen for mobilt bredbånd i Norge i 2007.

Suget i markedet er betydelig, og i påsken satte Telenor nye rekorder. Forbruket av data er nesten firedoblet i forhold til påsken for to år siden.

- Alt på 4G går fortere enn vi hadde forventet, sier Bjørn Ivar Moen, leder for privatmobil i Telenor Norge.

Alle får noe

Foreløpig er det relativt få som får full nytte av de nye topphastighetene, fordi mobilene deres ikke støtter 4g+. Netcom har tre mobiler på sin liste over godkjente modeller, to fra Samsung og en fra Huawei.  Telenor anslår at rundt 20.000 mobiler i deres nett har støtte for 4G+ i dag, men regner med milliontall innen relativt kort tid.  Blant dem som ikke støtter teknologien er det verdt å merke seg Apple og deres Iphoner. Trøsten får være at alle kundene vil nyte godt av mindre kø i nettene.

-Det vil også gi effekt til de som ikke har mobiler som støtter det, fordi man nå kjører på en bredere motorvei, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Netcom.

Når nettene utnyttes bedre skal samtlige brukere få bedre fart. Dessuten er maksfarten på vanlig 4G også svært høy.

Hastighetsutviklingen stopper neppe med 4G+.

- Hele bransjen ser nå på videre teknologi, men de fleste vil nok være fornøyd med denne hastigheten en god stund fremover, sier Hillestad.

Promille-fart

Men mens hastighetene øker på 4G blir fallhøyden stadig større hvis man havner i et område som bare har gammeldags 2G-nett. Der blir farten nå under en promille av dem man opplever med 4G+.

- Derfor er det viktig med den satsingen som foregår nå. Vi vil dekke 90 prosent av befolkningen med 4G til sommeren og har planer for 98 prosent neste år, så de stedene du havner på de gamle nettene blir veldig få, sier Hillestad.

Både Telenors og Netcoms folk er nøye med å understreke at de nå er midt i et kraftig løft for å bedre dekning og kapasitet.

Netcom lover at 1,5 millioner av oss skal ha 4G+ til sommeren, mens Telenor har mål om dekning i 260 kommuner.

Telenor lover samtidig 95 prosent 4G-dekning i år, raskere utbygging langs veier og jernbane og 4G i alle kommuner innen utgangen av 2016.

Les også:  Anmeldere faller for Apple Watch (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.