Apples smartklokke Apple Watch lanseres i de første markedene nå i april, og flere amerikanske produktanmeldere har publisert sine tester av klokken.

Norsk lansering er foreløpig ikke satt til noe nærmere enn «i løpet av 2015», og vi har foreløpig ikke hørt noe fra Apple om når klokken blir tilgjengelig for test her til lands. Derfor har vi satt sammen noen av de viktigste kommentarene fra de amerikanske testene.

Felles for de fleste anmelderne er at de er begeistret for klokken, men når man går dypere i materien er det også mye som mangler, eller skuffer ved Apple Watch.

San Francisco, 9. mars, 2015: Apple Watch vises offentlig for første gang. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Robert Galbraith
San Francisco, 9. mars, 2015: Apple Watch vises offentlig for første gang. Foto: NTB Scanpix / REUTERS/Robert Galbraith (Foto: Reuters)
«Falt hardt»

New York Times' anmelder Farhad Manjoo skriver at han brukte tre lange, forvirrende og frustrerende dager på å på å lære seg å bruke Apple Watch. Men straks terskelen var passert «falt han hardt» for klokken.

Hans trekker frem klokkens evne til å holde deg oppdatert uten å måtte finne frem telefonen som den mest positive egenskapen i tillegg til at tiden det tar å forholde seg til varsler synker når informasjonen finnes på armen i stedet for i lommen.

På motsatt side kritiserer Manjoo Apple Watch for å ha en viss brukerterskel og tror ikke den passer godt for nybegynnere innen personlig elektronikk.

For å få full utnyttelse av Apple Watch bør man bruke den stemmestyrte Siri-funksjonen for å gi verbale instrukser til klokken. Dette fungerte visstnok langt fra feilfritt. For norske brukere er det også viktig å notere seg at Siri foreløpig ikke snakker eller skjønner norsk.

For massemarkedet

Nilay Patel i The Verge skriver i sin anmeldelse at Apple Watch godt kan bli den første smartklokken som blir et massemarkedsprodukt. Han skriver også at Apple Watch er mer personlig enn Iphone fordi den «er med deg hvert øyeblikk av dagen, men henvender seg aldri til andre enn deg.»

Patels favorittfunksjon er Apple Pay, som lar ham betale ved å holde klokken inntil en betalingsterminal.

Av kritikk understreker Patel at klokken er treg, og at den faktisk krever to hender for å bruke, eller strengt tatt en arm og en hånd.

For mange varsler

Joshua Topolsky i Bloomberg Business konkluderer med at antallet varslinger fort kan bli for høyt. Det er for lite kontroll over hvor mange varsler som skal komme og det er ikke mulig å sette klokken i en «ikke forstyrr»-modus mens man for eksempel er i møter.

Apple Watch sin måte å varsle brukeren på er ved en ny type vibrering som føles som om noen prikker deg på hånden. Dette oppleves fort som forstyrrende, både for brukeren og de rundt dersom brukeren mister fokus av den stadige prikkingen.

Topolsky mener også at klokkefunksjonen ikke er god nok, fordi den kunstige intelligensen som skal skjønne når du kikker på klokken ikke er god nok. Det samme problemet kjenner vi igjen fra andre smartklokker som Samsung Gear.

Selv Apple Watch Edition i 18 karakt gull ser for mye ut som en smartklokke og er ikke moteriktig nok for enkelte anmeldere. Illustrasjon: Apple
Selv Apple Watch Edition i 18 karakt gull ser for mye ut som en smartklokke og er ikke moteriktig nok for enkelte anmeldere. Illustrasjon: Apple
Vent

The Wall Street Journals anmelder anbefaler sine lesere å vente med å kjøpe Apple Watch, hvis man ikke er veldig interessert i teknologien i seg selv. Årsaken er at de aller fleste produkter blir langt bedre i andre utgave enn i den første.

En annen kjent anmelder, David Pogue i Yahoo News mener at brukeropplevelsen er for dårlig. Det er ingen visuelle indikasjoner som forteller deg hva du bør gjøre for å komme deg videre, man må rett og slett lære seg hvordan alt fungerer.

Til slutt er det også flere redaksjoner som påpeker at klokken ikke er moteriktig nok til å fenge et bredt publikum. Selve klokken er ganske stor og ser ut som en smartklokke uansett hvilken rem man benytter, mener Lauren Goode i Re/Code.

Les også:
Norsk app i eksklusiv klokke-klubb
Tar klokkekampen mot Apple
Her er Apple Watch  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.