Netcom gikk seirende ut av DNs test av mobilt bredbånd for pendlere denne uken. Telenor vant alle DNs tester av mobilt bredbånd fra 2008 til 2013, men har tapt de to siste for Netcom. Nå vil dekningsdirektør Bjørn Amundsen rette på det inntrykket.

- Vi lover at Telenor skal ha det råeste mobilnettet i Norge, sier han.

Han undertreker at dette ikke betyr at de vil være best over alt til enhver tid. Det handler om totalopplevelsen.

Les også: Test ditt mobile bredbånd med oss

Vondt i hjertet

Dekningsdirektøren er slett ikke fornøyd med å bli henvist til andreplassen. Amundsen er kjent for å være svært engasjert i dekningsspørsmål, og kjører stadig landet rundt med måleinstrumenter i bilen som sjekker både Telenors og konkurrentenes hastigheter.

- Det er to strekk som gjør meg vondt i hjertet at vi ikke er bedre på, sier han, og viser til streknignene Tønsberg-Drammen og Råde-Fredrikstad.

- Dette gjør vi noe med, sier han.

Les mer: Klar seier til Netcom

Planene er klare for å bygge ut langs Vestfoldbanen, og til høsten lover Amundsen klar bedring. Langs Østfoldsbanen skal mastene få oppgradert hastighet, men noen steder må det bygges ut helt nye basestasjoner, og det kan ta et år før alt er klart.

Telenor har store utbyggingsplaner over hele landet, men planene ble ytterligere forsert for Østfoldbanen etter DNs oppslag, bekrefter Amundsen.

Klar for kamp

Amundsen mener Telenor er alene om å ha 4G-dekning i Tromsø og Finmark, og at de er alene om å bygge ut dekning i de store byene med de langtrekkende 800-MHz-frekvensene som nylig ble frigitt. Disse frekvensene er gode på å dekke grisgrendte strøk, men gir også bedre innendørsdekning, påpeker Amundsen.

- Vi dundrer til, fra nord til sør, sier Amundsen.

Netcom har imidlertid ingen planer om å la Telenor stikke av med fartskronen.

- Vi skal ha et nett i verdensklasse både på kapasitet og hastighet. Vi vil ikke bare bygge Norges råeste, men et av verdens beste nett, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald i Netcom.

Han understreker at også Netcom vil bruke langtrekkende frekvenser for å gi innendørsdekning i byene, og at dekning i Tromsø er på vei.

-Tromsø vil få 4G innen utgangen av året. Vi forflytter oss fra område til område, og maler med rull fremfor pensel, slik at vi gjør en ordentlig jobb i ett område før vi forflytter oss til det neste. Slik skal hele landet få 4G fra NetCom.

- Føler dere at dere er kvitt nest-best stempelet på dekning?

- En rekke tester viser at vi er best på 4G og det er vi stolte av, sier Roald, som ikke vil spekulere i hvem som vinner hvis DN gjør tilsvarende tester neste år.

Mange vinnere

Uansett om Telenor eller Netcom vinner hastighetsmålingene er det klart at det er flere millioner vinnere i det kappløpet som nå pågår – nemlig brukerne av mobilt bredbånd. Telebransjen investerte i fjor rekordhøye 10 milliarder kroner i Norge, og utbyggingen fortsetter. Allerede nå er toppmålingene fra DNs pendlertest fra 2011 blitt middelmådige. Og fremover vil stadig flere deler av landet få svært gode hastigheter.

Les også:  Pris- og fartsfest til 10 milliarder kroner

Det som utgjør den store forskjellen er 4G, samt de nye frekvensene som ble frigjort i mars, som gir mulighet for 4G-dekning i grisgrendte strøk.

Telenor oppgir nå at de dekker 70 prosent av befolkningen med 4G, mens Netcom oppgir 65 prosent. De neste fem årene har Netcom gjennom en mobillisens forpliktet seg til å dekke 98 prosent av befolkningen med raskt mobilt bredbånd.

- Vi har den samme forpliktelsen, men overfor kundene, undestreker Amundsen.

Se beskrivelse av testresultatene her: Klar seier til Netcom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.