– Jeg synes det er litt overraskende, sier Rune Skjelvan, som leder rådgivningsenheten Advisory og er nestleder i KPMG.

– Oljeprisen er opp igjen, det går bra for norsk næringsliv i dag. Men vi må ikke glemme hva som skjedde for noen år siden: Norge fikk en trøkk midt i trynet – det ser det ut som topplederne nå har lært av. Oljesmellen slo virkelig til, man så at situasjonen ble endret på kort tid til det verre – at det ikke er noen selvfølge at ting vokser inn i himmelen. I tillegg er det geopolitiske bildet mye mer uforutsigbart enn før, sier han.

For fjerde år på rad presenterer KPMG sin 2018 CEO Outlook, som er resultatet av intervjuer gjort med nesten 2300 toppledere fra hele verden, inkludert 100 nordiske konsernsjefer som representerer et tverrsnitt av de største nordiske selskapene.

Undersøkelsen utarbeides av KPMG sammen med Forbes og ble gjennomført i januar/februar i år.

Her kommer det frem at norske og nordiske toppledere er mer nøkterne enn toppledere i andre land.

Dette bremser optimismen

Nordiske toppsjefer spår forsiktig vekst i egne virksomheter de neste tre årene. En god porsjon realisme knyttet til de strategiske utfordringene virksomhetene står overfor, bremser optimismen.

Bare 32 prosent av de norske toppsjefene er sikre på økonomisk vekst i Norge de neste tre årene. Her skiller nordmennene seg fra sine nordiske kolleger, hvor 60 prosent er sikre på økonomisk vekst i eget land, mens tre av fire globale toppledere tror på vekst i sitt land.

– Større geopolitisk usikkerhet, store demografiske endringer, utfordringer knyttet til digitalisering og en uunngåelig risiko for cyberangrep, gjør at et optimistisk fremtidsbilde balanseres med en sunn dose pragmatisme, sier Rune Skjelvan.

«Mer forankret i «grasrota»

Førsteamanuensis Ole I. Iversen på BI, som har forsket mye på hva som kreves av ledere i arbeidslivet, tror KPMGs Rune Skjelvan har rett i at norske toppledere har lært av oljesmellen.

– De levde i en periode der oljeprisen bare gikk opp, opp og opp og ingen trodde at den kunne droppe til under 50 dollar fatet. Nå vet man at det ikke lenger finnes noen sikker garanti for at oljeprisen vil holde seg høy fremover. Dette kan nok ha gjort mange toppledere mer nøkterne enn de var før, sier han til DN.

Iversen tror også kulturelle forskjeller er en grunn til at norske og nordiske toppledere viser nøkternhet:

– Jeg tror norske ledere generelt er mer nøkterne og jordnære enn ledere i mange andre land. Vi vet dessuten at den nordiske kulturen innebærer at maktavstanden mellom ledere og medarbeidere er mindre enn i de fleste andre land. Dette innebærer at medarbeidere i større grad tør å si det de mener, noe som gjør at nordiske ledere er mer forankret i «grasrota» enn ledere i land der maktavstanden er større, sier han.

Utålmodige til digitaliseringen

– Digitalisering står i høyeste grad fortsatt på dagsordenen, men vi ser at nordiske toppledere er utålmodige: De vil helst se resultater av digitaliseringen , men alle vet at dette tar tid. Ny teknologi løser ikke alt, ting er mer komplisert. Det handler om 80 prosent organisasjonsendring og 20 prosent teknologi, og man må regne med mye prøving og feiling for at investeringene skal lønne seg, påpeker Rune Skjelvan.

Nordiske toppledere er også opptatt av hva slags organisasjon de bør ha for å støtte veksten.

Digital transformasjon påvirker mange typer jobber, men åtte av ti toppledere i Norden mener at teknologi som kunstig intelligens og robotteknikk vil skape flere jobber enn det som forsvinner. På globalt nivå er det bare 62 prosent som er av samme oppfatning.

Når toppledere blir spurt hva slags kompetanse de mener er viktigst i fremtiden, svarer flest cybersikkerhetseksperter, «data scientists» og spesialister innen ny teknologi, for eksempel kunstig intelligens.(Vilkår)

Dette er den nye Norske Skog-eierens planer
Tirsdag viste Norske Skog-ledelsen den nye eieren av konsernet rundt på papirfabrikken Saugbrugs i Halden.
01:22
Publisert: