Møllergruppen feiret mandag seg selv for å ha passert én million solgte biler i Norge med ikke bare å skifte navn til Møller Mobility Group, men også tromme sammen til konferanse i Oslo. Her deltok blant andre Christian Senger som er øverste leder for elektrisk mobilitet i Volkswagen.

– Jeg tror en stor andel av den neste millionen biler dere selger er elektriske. Norge er verdensledende i å forberede markedet i resten av verden for elektrisk mobilitet. Dere viser at det er mulig, sier Senger til DN.

Sommeren 2016 var hele toppledelsen for Volkswagen i Norge for å studere elbilenes suksess på det norske markedet.

– Tyskere er konservative. Når jeg kommer hit til Norge blir jeg forstått, det er som å komme hjem til familien, sier Senger, som også var med på Norges-besøket i fjor.

– Er det slik at tyskerne ikke vil gå denne veien?

– De er i ferd med å se lyset. Toppledelsen internasjonalt har et møte hvert år der de snakker om det viktigste som kommer. I 2016 hadde 30–40 prosent av våre ledere verden rundt egen erfaring med elbil, men i år var tallet oppe i 90 prosent. Og dette er ledere fra land der elbil ikke akkurat er høyt oppe på agendaen.

– Nå spør de ikke lenger om det er riktig eller ikke, nå går spørsmålene mer på batterilevetid, infrastruktur og prising. Jeg tror at for folk flest så vet de at det er elektriske biler der, men ønsket om endring er underutviklet. Folk ser at forbrenningsmotoren virker bra, og kostnadene for den øker ikke, sier Senger.

Christian Senger sammen med import-sjef Ulf Tore Hekneby i Harald A. Møller foran «Sambabussen».
Christian Senger sammen med import-sjef Ulf Tore Hekneby i Harald A. Møller foran «Sambabussen». (Foto: Gunnar Blöndal)

2020 blir en «gamechanger»

Elbilsjefen tror det store skiftet vil skje i 2020 når EUs CO2-krav skjerpes.

– 2020 blir en «gamechanger» for bilindustrien. Da vil alle vise elbiler. Når du kommer til en Volkswagen-forhandler da, så vil du se I.D.-serien, og alle vil kjøpe elbil. Men uten prising og rekkevidde vil det ikke virke, sier Senger, som peker på tre grunner til at elbilsalget ikke har tatt av andre steder i verden enn i Norge.

Bilene er for dyre, de har for kort rekkevidde og infrastrukturen er ikke er god nok. Med aggressiv prising på modellserien I.D. skal disse hindrene overvinnes.

–Den skal koste det samme som en tilsvarende dieselbil, den får en skalerbar rekkevidde på mellom 400 og 600 kilometer som er nok for de fleste, og vi jobber nå med utbygging av infrastruktur. Vi har forberedt de riktige bilene for fremtiden, og jeg er sikker på at folk vil like dem, sier Senger.

Blant den millionen biler Møllergruppen har solgt i Norge er det blitt flere og flere elbiler. Hittil i år er det blant annet registrert over 5.600 elektriske Volkswagen Golf.

–Vi måtte lage en ny plattform. Geometrien i den eksisterende bilen dikterte for mye hvordan bilen ble, så det var vanskelig å øke energimengden. Vi kunne ikke bygge en Golf med 600 kilometer rekkevidde, det var umulig. Volkswagen er store nok til å kunne investere i en ny arkitektur for elbiler. Ingen konkurrenter kan gjøre det så omfattende, sier Senger.

Skal levere

Foreløpig har ikke Volkswagen vist noen produksjonsversjon av elbilen som skal komme i 2020. Konseptbilene I.D., I.D. Buzz og I.D. Crozz som ble vist i Frankfurt tidligere i høst, viser at noe er på gang (se video nederst i saken). Ifølge Senger er de nå kommet halvveis i mål.

– Designet er klart. Vi forbereder en hel range av nye modeller basert på denne plattformen. Og vi skal levere i tide, sier Senger.

I Norge er ikke rekkeviddeangst lenger det man snakker om når det gjelder elbiler. Nå er det mer leveringsangst man snakker om i bilbransjen.

– Vil dere klare å levere alle bilene vi vil ha i Norge?

– Svaret er ja. Vi skal klare å levere.

Tidligere på dagen hevdet Ulf-Tore Hekneby, sjef for Harald A. Møller, at den gamle rekorden på 16.699 Bobler i 1969, ikke ble slått i 2015 da Norge ikke fikk alle de E-Golf-ene som var ønsket.

– Så Hekneby kan få en ny rekord for en enkeltmodell i løpet av ett år?

– Ja, sier Senger.(Vilkår)

Volkswagen kaster seg på elbilracet
Volkswagen skal samlet ha 80 elektriske biler innen 2025. Her er tre av elbilene som kommer.
00:40
Publisert: